Stjernekig fra Rundetårns observatorium

Stjernekig i Rundetårns observatorium.Foto: Omar Ingerslev.

Rundetårn åbner sit Folkeobservatorium for interesserede hver tirsdag og onsdag aften i vintermånederne. Her kan du kikke på himmellegemer gennem den store linsekikkert.

Rundetårn, der er Europas ældste fungerende astronomiske observatorium, inviterer interesserede indenfor i sit Folkeobservatorium øverst oppe hver tirsdag og onsdag aften i vintermånederne. Her har man som gæst i Rundetårn mulighed for at kikke med, når tårnets observatører stiller den store linsekikkert skarpt på planeter og stjerner.

Det 34,8 meter høje Rundetårn blev bygget af Kong Christian 4. i 1637-42 på en tid, hvor astronomien for alvor gjorde sit indtog i Danmark. Lige indtil 1861 blev observatoriet brugt af Københavns Universitet, hvorefter det blev åbnet for offentligheden. I dag benyttes observatoriet mest af fritidsastronomer, og i vinterhalvåret har man som nævnt valgt at invitere alle interesserede indenfor et par aftener om ugen. I januar, februar og marts vil man bl.a. kunne se og høre om Oriontågen, Plejaderne, Månen, Castor, Jupiter og Merkurpassagen. Det koster ikke ekstra at besøge Folkeobservatoriet udover Rundetårns entrépris på 25 kr. for voksne.

I tidens løb har mange forskellige bygninger på toppen af Rundetårn afløst hinanden, og det nuværende Folkeobservatorium stammer fra 1929.

Rundetårn er altid et besøg værd

Stjernekikkert eller ej, er Rundetårn altid et besøg værd. Den karakteristiske 209 meter lange sneglegang fører op til en lille vindeltrappe, der tager en videre helt op til toppen af Rundetårn. Når man er kommet helt op, mødes man af en fantastisk udsigt over den centrale del af hovedstaden, som man kan udforske med kikkerter og beskrivelser af de forskellige monumenter, der er inden for synsvinkel.

I midten ligger Folkeobservatoriet hvis linsekikkert giver en forstørrelse på mellem 80 og 450 gange. Udover observatoriet hører også Trinitatis Kirke til Rundetårn, ligesom bygningen huser en udstillingssal, hvor der foregår et væld skiftende udstillinger og arrangementer..

Rundetårns Folkeobservatorium er åbent tirsdag og onsdag i vintermånederne fra kl. 18.00-21.00, dog kl. 19.00-21.00 i oktober og marts.

Læs mere om Rundetårn og Folkeobservatoriet her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!