Det Kongelige Biblioteks Have

Bibliotekshaven er beæret med filosoffen, Sørens Kierkegaards nærvær i form af en skulptur, som skuer trist ud mod det sted, hvor hans elskede, Regine Olsen, angiveligt boede i hin guldaldertid

Bibliotekshaven er i sandhed et åndehul midt i magtens og litteraturens centrum.

Fra krigshavn til prishave
Grunden, haven ligger på, er Christian den fjerdes gamle krigshavn, Tøjhushavnen. Den blev fyldt op i 1863 – 1864, hvor den i en årrække havde stået ubenyttet hen. Haven blev anlagt af havearkitekt Jens Peder Andersen, slotsarkitekt Thorvald Jørgensen og Johannes Magdahl Nielsen i perioden mellem 1916 og 1920, hvor den blev indviet. Det hele kostede 28.702 kroner inklusive spejlbassinet i midten. Anlægget blev i 1923 præmieret af Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse

Maritime minder og nærvær
Spejlbassinet og gamle fortøjningsringe til 16- og 1700-tallets skibe fastgjort i murværket for enden af haven ansporer til tanker om stedets maritime funktion og andre sørøverhistorier. Haven er omhyggeligt og bæredygtigt indrettet med søjlebaser i hjørnerne fra det gamle Christiansborg. De mange blomster skifter med årstiden og kan nydes fra bænkene, som står skyggefuldt under træerne og solrigt langs med muren ind til rigsarkivets gård. Hovedaksen, der løber gennem haven, skaber forbindelse mellem Rigsarkivets gård og hovedindgangen til Det Kongelige Bibliotek. Her er tid og sted til fordybelse og afslapning.

Gave fra Ny Carlsbergfondet
I sommeren 1999 fik haven en ny permanent gæst, et springvand. Skulpturen er en 8 meter høj søjle i kobber, der rejser sig midt i havens bassin. Springvandet springer særligt meget ved timeslag. Den er udført af billedhugger Mogens Møller som et monument over bogen og det skrevne ord. Skulpturen er til Det Kongelige Bibliotek i anledning af bibliotekets tilbygning, Den Sorte Diamant.

Haven ligger på Slotsholmen, på Søren Kierkegaards Plads mellem Christiansborg og Det Kongelige Bibliotek, der opførtes i 1898 – 1906 efter tegninger af arkitekten Hans J. Holm.

Læs mere om Det Kongelige Biblioteks Have her

Praktisk information

Adresse
Søren Kierkegaards Plads 1
1218 København

Kontakt
Telefon: 33 95 42 00
Hjemmeside

Åbningstider
Året rundt fra kl. 6.00 – 22.00

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!