Påsken nærmer sig med en by i forårshumør. Læs vores guide til, hvor du kan gå på opdagelse. Se Danmarks største plantesamling i Botanisk Have, oplev den fortællende have på Assistens Kirkegård eller indtag kunst på SMK og mad i museets helt nye Kafeteria.
Påsken står ofte i familiens og i påskefrokostens tegn, men gå ikke glip af foråret lige midt i byen. Nyd for eksempel varmen og de eksotiske planter i Palmehaven i Botanisk Have eller gå en tur på Assistens Kirkegård, mens du hører om de store forfattere og personligheder, der er stedt til hvile her. Svigter vejret holder Statens Museum for Kunst særåbent 2. påskedag.
Danmarks største plantesamling i Botanisk Have
Længslen efter forår synes aldrig stærkere end i marts, derfor er et besøg i Botaniske Have et must i påskeferien. Havens historie går helt tilbage til år 1600, og i det berømte Palmehus fra 1872 kan man få fornemmelsen af at opholde sig under varmere himmelstrøg og nyde duften af muld og eksotiske planter. Både her og i selve haven kan man opleve truede planter og planter der allerede er udryddet ude i naturen.
Hvis man ikke vil nøjes med at gå rundt alene, men har lyst til at dykke ned i en mere videnskabelig lære om planterne, så er der mulighed for en rundvisning om eftermiddagen lørdag den 31. marts. Det foregår i de frodige væksthuse, hvor man finder Danmarks største levende plantesamling. Tilknyttet haven er også Danmarks største samlinger af præserverede planter og svampe i form af syv herbarier.
Turen rundt i væksthusene varer halvanden time og koster 150 kroner. Bagefter kan man nyde udsigten ud over haven i cafeen, der har til huse på terrassen foran Palmehuset. Man kan også forsætte sin tur på egen hånd rundt i haven og blive inspireret til at købe planter og eksotiske frø i Botanisk Haves butik i den fredede rødstensbygning i hjørnet overfor Nørreport Station. Her er der også mulighed for at købe flotte krukker og plakater med motiver fra stedet.
Botanisk Have ligger Øster Farimagsgade 2C, 1353 København.
Læs mere om Botanisk Have her.
Assistens Kirkegård; Den fortællende have
Assistens Kirkegård midt på Nørrebro er en grøn oase og et rekreativt område. Her kan man også dyrke solen og foråret, mens man slentrer under de gamle træer og undrer sig over, hvor stille her er, selvom man er lige midt på Nørrebro. En spadseretur tværs gennem kirkegården på alleen fra Kapelvej mod Jagtvej er en helt særlig oplevelse.
Assistens Kirkegård er Københavns mest berømte kirkegård. Den blev anlagt i 1760 og er i dag fredet, og så er det også her, at flere af Danmarks mest berømte forfattere og personligheder er stedt til hvile. Får man lyst til at deltage i omvisningen ”Den fortællende have” lørdag den 1. April, kan man få mere at vide om berømthederne. Det er én af de mest populære omvisninger på kirkegården og den indeholder da også fortællinger om blandt andre Søren Kierkegaard, H. C. Andersen, Hans Scherfig og Dan Turell og dermed 250 års danmarkshistorie. Man besøger de tilhørende gravsteder under omvisningen, som varer halvanden time og koster 50 kroner.
Assistens Kirkegård, Kapelvej 4, 2200 København N.
Læs mere om Assistens Kirkegård og ”Den fortællende have” her.
SMK holder åbent hele påsken
Er vejret ikke til udendørs gåture, så holder Statens Museum for Kunst åbent hele påsken. Her kan man for eksempel opleve den tyske kunstner Ursula Reuter Christiansens univers omkring filmen Skarpretteren fra 1971. Filmen er et af de vigtigste værker i dansk og tysk feministisk kunst, og museet har skabt en totalinstallation med afsæt i filmen. Her kan man dykke ned i kunstnerens arbejde med filmen og modtagelsen deraf i Danmark og Tyskland dengang i 1971.
Man kan selvfølgelig også besøge museets faste samling, der spænder over kunstværker gennem flere hundrede år. Sidst men ikke mindst kan man besøge museets nye spisested, der åbnede første marts i år. Kafeteria, som spisestedet hedder, ligger lige ved museets hovedindgang og er indrettet i samarbejde med den internationalt kendte kunstner Danh Vo, der lige nu udstiller på Guggenheim i New York. Det er kokken Frederik Bille Brahe der står bag, og hans ønske er at sætte en ny standard for mad på museer. Og med hensyn til maden, så har man villet udvikle et køkken, hvor der laves mad ud fra simple principper til en rimelig pris, med fokus på enkelte ingredienser og årstidens råvarer. Det skal nævnes, at de har eget bageri!
Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København.