Anna Ancher på Statens Museum for Kunst

Anna Ancher - Pige med BlomstAnna Anchers 'Pige med blomst'.

Hun havde en sjælden evne til at fange en solstråle. Hun havde internationalt udsyn og var en af de mest ’moderne’ af skagensmalerne. Nu kan Anna Anchers værker opleves på SMK i den største retrospektive udstilling nogensinde.

Maleren Anna Ancher var en af de helt centrale kunstnere omkring år 1900. Hun bragte internationale strømninger i kunsten med sig hjem fra rejser og ind i sine malerier fra Skagen. Den 8. februar åbnede SMK den største retrospektive udstilling om Anna Ancher nogensinde.

Hendes helt særlige evne til at skildre lys og farve kan opleves på udstillingen, men også andre temaer, som fylder overraskende meget i hendes kunst, har fået plads, blandt andet landskaber og religiøse motiver. Hensigten er at præsentere et mere nuanceret og mangfoldigt billede af Anna Ancher og kaste et nyt blik på hendes værk i en stor retrospektiv udstilling, som er produceret i et tæt samarbejde med Skagens Kunstmuseer. ‘Udstillingen forsøger at rykke Anna Ancher ud af Skagen, i betydningen ud af kunstnerkolonien, og ind i de større – internationale – sammenhænge, hendes kunst berettiger til’.

Anna Ancher - portræt

Portræt af Anna Ancher.

Anna Ancher hyldes for sin grænseoverskridende kolorit og sin fabelagtige evne til at fange en solstråle. Men hun kan, som nævnt, meget mere end det og det afspejles i udstillingen.

Studerede i København og Paris

Anna Brøndum blev født i 1859, som datter af Ane og Erik Brøndum – værtsparret på Brøndums gæstgiveri i Skagen. Her kom Anna Brøndum i en ung alder i kontakt med tilrejsende kunstnere og forfattere. Det moderne gennembruds mænd og kvinder som Michael Ancher, Holger Drachmann, Georg Brandes og Agnes Henningsen m.fl. søgte til Skagen for at være en del af stedets progressive kunstner- og forfattermiljø. Og den interesse, som hun havde haft for at tegne og male allerede fra barn, blev opmuntret af flere kunstnere blandt andre Michael Ancher, der som bekendt senere blev hendes ægtemand.

Anna Ancher - Solskin i den blå stue

Anna Anchers ‘Solskin i den blå stue’.

Hun tog flere vintre i træk til København og gik på en tegne- og malerskole for kvinder. Først i 1908 fik kvinder adgang til Kunstakademiet på lige fod med mænd. Senere supplerede hun sin uddannelse på en meget besøgt anerkendt kunstskole i Paris. Det er blandt andet denne vekslen mellem det nære miljø i Skagen og de internationale impulser, som var med til at forme Anna Anchers billedsprog: Det forenklede billedrum, de radikale farvevalg og den intense brug af lyset. Anna Ancher er ikke bare den mest ”moderne” af malerne fra Skagen, hendes kunst rækker langt ind i det 20. århundrede.

Anna Ancher udstillingen vises på SMK, Sølvgade 48-50, 1307 København K til og med 24. maj.

Læs mere om Anna Ancher udstillingen på SMK her. 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!