En smuk løgn – Eckersberg på SMK

C. W. Eckersberg grundlagde dansk guldalders malerkunst og inspirerede en hel generation af nye kunstnere.
Nu kan du opleve hans værker i en ny, eksperimenterende særudstilling på Statens Museum for Kunst

SMK ejer den største samling af Eckersbergs kunst i verden, og efter museets eget udsagn kan du glæde dig til at opleve den største og mest eksperimenterende udstilling om Eckersberg i Danmark nogensinde.

Udstillingen bygger på ny forskning, der løfter sløret for en mere nuanceret opfattelse af Eckersberg. Dens fortælling udfoldes gennem en vandring med Eckersberg i fem miniuniverser, hvor du kan se verden som han så og skabte den i sine mesterværker.

Hverdagens øjeblikke

En kvinde med bar ryg retter på sin frisure. Om hendes lænd smyger sig et hvidt lagen, og i det runde spejl foran hende kan man ane hendes ansigt og rundede barm. Ud fra beskrivelsen genkender du måske et af Eckersbergs mest kende værker “Kvinde foran et spejl”. Et af mange eksempler på hans fremragende teknik, omhyggelige detaljegrad og dragende kompositioner, der skildrer helt almindelige menneskers hverdag.

Eckersberg var optaget af at indfange virkeligheden i sine malerier på en ny og levende måde. Han var derfor en af de første danske kunstnere, der gik fra sit atelier og ud i verden for at male og indfange det han så.

En romantisk realist

Med udstillingen En smuk løgn vil SMK vise Eckersberg som en alsidig kunstner, der var drevet af en enorm nysgerrighed, men som samtidig forsøgte at skabe orden i en kaotisk verden. Selvom han stræbte efter at male virkeligheden, gjorde han det ikke gennem en ren, fotografisk gengivelse. Han fravalgte det tilfældige og “grimme” og fremstillede verden gennem sin egen forskønnende linse.

Dansk kunsts grand old man

Før Eckersberg var der groft sagt ikke noget der hed kunst i Danmark, og man havde ikke en egentlig kunstskole. Kun en håndfuld kunstnere, der udførte bestillingsopgaver for kongen og portrætter af adelen. Eckersberg samlede det første hold af unge kunstnere, og et væld af talenter spirede frem under ham som professor for Kunstakademiet. “Vis mig virkeligheden, som den ser ud – lige nu og her!” Sådan kunne Eckersberg have sagt til sig selv og sine elever.

Praktiske informationer

Udstillingen åbner den 8. oktober 2015 og løber frem til den 24. januar 2016

Du kan læse mere om En smuk løgn – Eckersberg her

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!