Når man begiver sig rundt i byen, støder man på fine og storslåede monumenter, men hvad er de monumenter for?
Det giver altid lidt respekt fra venner og bekendte, når man kan diske op med en sjov historie, de ikke selv kendte. Så her får du lidt viden at imponere dem med om tre markante Københavnske monumenter.
Ivar Huitfeldt
På Langelinje ligger der mange fantastiske monumenter og skulpturer. Nogen har måske hørt om “Den lille Havfrue”, men hende lader vi sidde i vandkanten i denne omgang. I stedet kigger vi nærmere på monumentet for Ivar Huitfeldt og hans bedrifter i Køge bugt 4. oktober 1710.
Huitfeldt var på dette tidspunkt chef for linjeskibet Dannebrog, som brød i brand, da skibet blev ramt af svenske skibe i Køge Bugt. Huitfeldts heltedåd bestod i at fortsætte kampen trods umulige odds. Det hele sluttede, da skibet sprang i luften, og Huitfeldt og hans besætning omkom.
Monumentet for Huitfeldt er rejst i 1866 og er fyldt med symboler. På toppen ses for eksempel sejrens gudinde Victoria. En sjov detalje ved monumentet er også, at de kanonrør som står ved søjlens fundament, er bjerget fra Dannebrog 1872-75.
Gefionspringvandet
Københavns største monument er Gefionspringvandet. Officielt hedder det blot “Gefion”. Monumentet er udført af Anders Bundgaard og afsløret 1908. Det var oprindeligt planlagt, at springvandet skulle stå på Rådhuspladsen, hvor Dragespringvandet står i dag. “Gefion” illustrerer et sagn fra oldtiden om gudinden Gefion, som af den svenske Kong Gylfe blev tilbudt så meget land, som hun kunne pløje med fire oksers hjælp på en dag og nat. Dermed skar hun Sjælland ud af Sverige. “Hullet” som blev lavet i Sverige passer med søen Vänern, der i omrids minder om Sjællands kystlinje.
Christian d. 5.
Midt på Kongens Nytorv står Nordens ældste rytterstatue. Statuen forestiller Christian d. 5. på hesteryg, og den blev allerede rejst i 1688. Monumentet er lavet af Abraham-Cesar Lamoureux, oprindeligt i bly. Men efter flere restaureringer var statuen så beskadiget, at den blev taget ned og støbt i bronze. Den nye statue blev afsløret 22. maj 1946. Udover kongen på hesteryg, ses en liggende mandsfigur, som hesten tramper på. Mandsfiguren symboliserer misundelsen. Desuden er der på soklens hjørner fire figurer. Alexander den Store (symbol på tapperhed), Herkules (styrke), dronning Artemisia af Halikarnassos (ære) og gudinden Minerva (håndværk, kunst og videnskab).