Kender du historien bag gadens navn?

En gåtur i København vil altid være interessant. Spændende bygninger, pladser og parker findes overalt i byen. Gaderne i sig selv og deres navne fortæller hver deres historie. Kender du den?

Turen i denne lille navneguide starter fra Kongens Nytorv, videre gennem Store Strandstræde, til højre af St. Annæ Plads, til venstre på Amaliegade og slutter af med et udkig til Marmorkirken på Frederiksgade.

Store Strandstræde

Både Lille -og Store Strandstræde er langt ældre end de omkringliggende gader som Bredgade og Store Kongensgade. Gaderne kendes allerede fra helt tilbage omkring år 1600, hvor de fungerede som de østligste udfaldsveje fra middelalderbyens Østerport, som dengang lå på Kongens Nytorv. De to strandstræder førte ud til vandet, og der er derfor sandsynligt, at navnet stammer fra gadens funktion.

St. Annæ Plads

Sankt Annæ Plads nævnes første gang i 1692, i forbindelse med at den bliver anlagt på begge sider af en kanal. Kanalen blev tildækket i 1855, og pladsen fik herefter en parklignende udformning. Sankt Anna var efter legenden Jomfru Marias mor og blev hovedsageligt dyrket af søfolk. Det er derfor naturligt, at netop dette navn bruges flere steder i København. F.eks. Sankt Annæ Gade på Christianshavn.

Amaliegade

Gaden ses første gang i en bebyggelsesplan fra 1649, men hed dengang Danmarksgade. Dette navn blev dog ikke hængende. Frederik den 3.’s dronning Sophie Amalie opførte efter svenskernes belejring 1658-1660 haver, som tidligere havde ligget ved Vesterport. I sammenhæng med haverne byggede man også lystslottet Sophie Amalienborg, som udbrændte i 1689. Det nuværende Amalienborg blev opkaldt efter Sophie Amalies nedbrændte slot.

Frederiksgade

Frederik den 5. har lagt navn til denne gade, som danner centrum for en af Københavns fineste bydele, Frederiksstaden. Paradoksalt nok blev den fornemme bydel offer for en tom pengekasse. Opførelsen af Marmorkirken stoppede derfor i 1770 og blev først indviet i 1894.

Er du nysgerrig på at vide mere om området kan du læse mere om Frederikstadens hovedgade, Bredgade her. 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!