Guide til fem Sankt Hans fester i byen

Sankt Hans i Frederiksberg HaveFoto: Frederiksberg Kommune.

Læs guiden til Sankt Hans arrangementer 2018 og få historien bag højtiden. Vidste du f.eks., at Sankt Hans er opkaldt efter Johannes Døberen og at kvinderne skal passe på Sankthansormen denne nat?

OBS! Københavns Kommune har pr. 15. juni 2018 indført afbrændingsforbud for hele Hovedstadens Beredskabsområde. Forbuddet forventes på nuværende tidspunkt at gælde Sankt Hans aften. Vær derfor opmærksom på ændringer i de omtalte arrangementer.

På lørdag er det allerede Sankt Hans igen og hvorfor er det nu lige, vi fejrer Sankt Hans? Jo
højtiden har navn efter Johannes Døberen, hvis fødselsdag regnes at være den 24. juni. Datoen kaldes derfor Skt. Hans’ dag. I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før dagen, så Sankthansaften fejres den 23. juni. Sankt Hans fejres mest i Norden og i de baltiske lande, men kendes også i en del af det øvrige Europa. Sankt Hans er fejringen af midsommer og de længste dage og traditionen er ældre end kristendommen.

Bål, fest, sang og druk siden tidernes morgen

Folk fejrede Sankt Hans eller midsommer med bål, fest, sang og druk, især omkring helligkilderne. Der var magi i luften, og planter med ekstra styrke i, kunne høstes denne nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Kvinder skulle passe på, ikke at blive stukket af Sankthans¬ormen i løbet af sankthansfesten. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740’erne blev det forbudt at blusse på Sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet. Bålet skulle helst tændes med såkaldt “vild ild” eller “nødild” – ild, som laves fra grunden.

Bloksbjerg og Hekkenfeldt

På bålet har der siden 1920’ernes begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks. Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (egentlig Hekla på Island) og Lyderhorn i Bergen Sankthansaften og -nat. Heksen kom først på de danske bål i løbet af 1920’erne på egnen ved Kalundborg, hvor der arbejdede en del tyskere på skibsværftet under 1. verdenskrig. Hjemmefra kendte de til skikken med at brænde en strådukke på sankthansbålet, hvor dukken symboliserer det onde, man vil til livs.

Her kan du fejre Sankt Hans i år

Sankt Hans i Frederiksberg Have

Sankt Hans falder i år på en lørdag, så mon ikke det bliver en ekstra festlig aften. Rundt omkring i byen tændes bål, synges Midsommervisen og holdes taler. Vi har samlet fem af byens bud på Sankt Hans aften anno 2018.

Bål og lasershow på Bakken

Bakken fejrer Sankt Hans af to omgange. Første med fokus på børnene, båltale af Pjerrot og antænding allerede klokken 19.20. Blandt de medvirkende er ”stjernerne” fra MGP 2018. Senere er der Sankt Hans for voksne. Båltalen holdes af folketingsmedlem og minister for Venstre, Sophie Løhde og Pjerrot tænder det store bål i Kildesøen kl. 22.35. Aftenen slutter med et lasershow på søen.

Læs mere om Sankt Hans på Bakken her.

Tivoli, drengekor og fyrværkeri

Traditionen tro slår Tivoli dørene op til bål og sang i den dejlige have. Men inden det går løs for alvor, er der koncert kl. 19.30 i Koncertsalen med Københavns Drengekor og den verdenskendte danske cellist Andreas Brantelid. Når sommermørket lægger sig over København spiller Tivoli-Gardens lurblæsere bålet i gang ved Tivoli Søen, mens Københavns Drengekor synger for på Holger Drachmanns gamle Midsommervisen. Når de sidste gløder i bålet er gået ud kan man opleve nye Tivolis illuminationer på Tivoli Søen og fyrværkeri.

Læs mere om Sankt Hans i Tivoli her.

Pernille Rosendahl og m.fl. i Frederiksberg Have

Der er rigtig mange mennesker, for hvem det er en tradition at fejre Sankt Hans i Frederiksberg Have. Underholdningen på scenen ved slottet begynder kl. 19.00, hvor koret DUVE synger en række nordiske sange fra Evert Taube til Carl Nielsen, senere vil Copenhagen Phil indtage scenen, hvorefter Pernille Rosendahl med band spiller op. Kl. 21.30 er der båltale ved tidligere folketingsmedlem og nuværende formand for Foreningen Norden, Mogens Jensen. Herefter tændes bålet og Midsommervisen synges. Og eftersom det nu er lørdag vil DJ Katrine Ring sørge for feststemningen resten af aftenen.

Læs mere om Sankt Hans i Frederiksberg Have her.

Bål-crawl på Amager Strand

I Amager Strandpark kan du gå fra det ene Sankt Hans arrangement til det andet. Ofte holder forskellige politiske partier og organisationer Sankt Hans aften her, hvor man kan tage på bål-crawl med stranden og Øresund som den smukke ramme. Blandt arrangørerne er LGBT Danmark, der lover en ekstra festlig aften, fordi det er foreningens 70 års fødselsdag og fordi Sankt Hans samtidig falder på en lørdag.

Bryggens bålfest med livemusik

Der er både noget for børn og voksne, når Bryggen sæt fut i deres flydende bål. Programmet starter allerede klokken 15.30 for de små og det flydende bål tændes klokken 21.15. Aftenen krydres med masser af live-musik. Eksempelvis giver Son Puntillas og Jacob Speake hver sin koncert. Båltalen holdes kl. 21.00 af Københavns kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld fra Alternativet, mens Siri Byrkjedal synger for på Midsommervisen. Senere på aftenen indtager bandet Nelson Can scenen.

Læs mere om Sankt Hans på Bryggen her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!