Kjær & Sommerfeldt har åbnet ny stor vinbar

Kjær & SommerfeldtFoto: Kjær & Sommerfeldt.

Københavns ældste vinhandel, Kjær & Sommerfeldt har åbnet Københavns største vinbar, der gør det muligt at bruge hele det elegant restaurerede og historiske hus, som vinbar. Her er butikkens mere end 1700 forskellige flasker i alle prisklasser på vinkortet.

Der sker spændende ting og sager på Gammel Mønt 4 hos Københavns ældste vinhandel, Kjær & Sommerfeldt. Dette efterår har man åbnet en ny vinbar med over 1700 vine på kortet, huset har fået en gennemgribende make-over og i kælderetagen arbejder håndværkere på at skabe nye faciliteter, så huset kan holde flere forskellige vinevents.

Væk er røgen og alt det tunge

Men først til vinbaren, der er indrettet i butikkens tidligere tobaksrum med front mod gaden. Væk er røgen og alt det tunge, tilbage er et elegant lokale med referencer til herreværelset med varm belysning, smuk halvbuet bar, grafiske stuklofter og lysebrune træpaneller. Der er malerier på væggene, bøger i reolen, blomster i vaserne og lette patinerede borde, stole og bænke. De fleste effekter er fra Kjær & Sommerfeldts egne gemmer.

Smag på ’Skatkammeret’

Kjær & Sommerfeldt

Foto: Kjær & Sommerfeldt.

Månedens vinkort byder på 10-20 forskellige vine, der også sælges per glas fra 89 kr. Derudover har man som gæst i vinbaren mulighed for at vælge blandt forretningens over 1700 forskellige vine fra hele verden. Eller man kan besøge ’Skatkammeret’, der rummer udsøgte og spændende vine fra store årgange. Vin fra hylden koster butiksprisen plus et propgebyr på 150 kr. og kan nydes i vinbaren, hvor der også serveres snacks og tapas.

Kgl. Hofleverandør

Faktisk har man lov til at drikke sin vin, næsten hvor man vil i store butik. Man kan f.eks. sætte sig i den rosa sofa på førstesalens svalegang med udsigt dels til livet på Gammel Mønt dels til butikken. Herfra kan man indsnuse den historiske atmosfære fra et sted, hvor den kongelige familie er kommet fast, siden Christian den IX gjorde Kjær & Sommerfeldt til Kongelig Hofleverandør.

Da Lafite kostede 6 kr.

Kjær & Sommerfeldt

Foto: Kjær & Sommerfeldt.

Personligheder som Simon Spies, John Price og Clara Pontoppidan var faste kunder. Mærsk bestilte sin vin her og det samme gjorde den danske flåde. Således blev der bl.a. leveret ædle druer til både Fregatten Jylland og Corvetten Dagmar. Det var dengang en flaske Chateau Lafite Rothschild kostede 6 kroner. Ak ja..

Kjær & Sommerfeldt blev stiftet i 1875 af Charles Christian Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt. Efter at have haft til huse i Strand-gade på Christianshavn og siden Ved Stranden, flyttede Kjær & Sommerfeldt i 1928 til den nuværende lokalitet.

Københavns telegraf

Huset på Gammel Mønt 4 var oprindeligt ramme om Københavns telegraf. I dag er de imponerende lokaler restaureret og moderniseret i respekt for husets historie både som telegraf og som vinhus. Således ses det oprindelige gyldne træværk overalt, telegrafisternes originale arkivskabe er bevaret, ligesom den enorme lysekrone, som Poul Henningsen skabte særligt til husets store centrale rum, der stadig udgør hjertet i forretningen.

Omtumlet tilværelse

Kjær & Sommerfeldt

Foto: Kjær & Sommerfeldt.

Selvom Kjær & Sommerfeldt har været en fast del af bybilledet siden 1928, har virksomheden levet en omtumlet tilværelse. Efter at have været familieejet i næsten 100 år, blev vinhuset fra 1973 drevet af forskellige ejere bl.a. franske Pernod Richard, der i 2008 valgte at sælge til den siddende direktør Mads Stensgaard. Sammen med en gruppe bestående af to investorer og en række medarbejdere købte Mads Stengaard Kjær & Sommerfeldt og bragte dermed vinhuset tilbage på danske hænder.

Antropologer har indrettet

Med Mads Stensgaard i spidsen har Kjær & Sommerfeldt børstet støvet af sig. Missionen har bl.a. været at revitalisere og skabe en moderne vinhandel for nutidens vinkunder samtidig med, at man værner om husets autenticitet, de stolte traditioner og stedet som et stykke københavnsk kulturhistorie. Til at hjælpe sig med indretning og restaureringsopgaven engagerede man to antropologer, der havde forudsætningerne for at forene fortid og nutid. At missionen er lykkedes kan bl.a. opleves i den nye vinbar og på førstesalen i de smukke mødelokaler.

Skræddersyede vinevents

Kjær & Sommerfeldt

Foto: Kjær & Sommerfeldt.

Huset har åbnet sig mod verden og inviterer folk indenfor til smagninger og diverse events, ligesom det er muligt selv at holde selskaber i huset eller at få Kjær & Sommerfeldt til at skræddersy arrangementer. Vinhuset sørger også for mad – for nylig var der 250 mennesker til sushi og vin, det kan være italiensk mad og vin eller en mere utraditionel kombination som gourmet hotdogs og Beaujolais Nouveau.

Et kig ind i ‘Paradiset’

Også den gamle vinkælder, hvor fadene før i tiden blev opbevaret, emmer af historie. Her er gamle ordrebøger og billeder og her kan man kigge igennem et forsvarligt aflåst gitter, hvor vine i kommission ligger på rad og række. Et par Dom Perignon rosé springer i øjnene, mens Petrus kan skimtes. Det er også her, at det ligeledes aflåste ’Paradiset’ befinder sig. Det er Kjær & Sommerfeldts egen unikke vinsamling med flasker helt tilbage fra starten af 1900-tallet.

En del af kælderen er ved at blive restaureret, så man også her kan tilbyde smagninger med producenter og leverandører, uddannelse og andre events. Alt sammen med vinen som omdrejningspunkt, som det har været hos Kjær & Sommerfeldt i 140 år.

Kjær & Sommerfeldt ligger på Gammel Mønt 4, 1117 København K. Virksomheden er også repræsenteret i Odense og i Aarhus.

Læs mere om Kjær & Sommerfeldt og den nye vinbar her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!