Udskænkningen af varm, krydret gløgg er i fuld gang over hele byen. Vi giver dig her en guide til fire af bedste; den fornemme, den traditionelle, den uovervindelige og den virkelig stærke.
Hvert år i november og december kaster danskerne sig over en drik, mange normalt ikke ville bryde sig om. Men det er som om gløgg kan accepteres lige netop i tiden op til jul. Populariteten holder tilsyneladende – og der eksperimenteres heldigvis også lidt fra restauranternes side, så det ikke kun er rødvin, krydderier, mandler og rosiner.
Søndag den 20. november er der blevet afholdt Danmarksmesterskab i gløgg og vi begynder naturligvis med Danmarksmesteren, som heldigvis fås i København.
Danmarksmesteren fra Torvehallerne
Danmarksmesterskabet i gløgg fandt også i år sted i Torvehallerne. DM-vinderen 2016 er Noorbohandelen, der egentlig kommer fra øen Nyord tæt på Møns nordvestlige hjørne. I de senere år har man imidlertid haft en filial i Torvehallerne, hvorfra der mest sælges forskellige slags spiritus i ”løs” vægt.
En ”hemmelig spiritusblanding” afrundet med friskpresset appelsinjuice og hvid portvin sikrede det gode resultat – og dommerne fremhævede især gløggens ”indre varme” som en særlig attraktion.
Den traditionelle på Kongens Nytorv
De fleste københavnske gløggelskere vil kende den traditionelle udgave fra Hviids Vinstue. Ca. 8.000 liter. Så megen gløgg serveres der her hvert år til juletørstige kunder. Det illustrerer meget godt, hvor populær gløggen er her. Den snart 300 år gamle beværtning på Kongens Nytorv har serveret gløgg siden 1954, og traditionen er, at det første glas altid langes over disken kl. 11.00 den 11. november. Produktionen af den kendte gløgg påbegyndes allerede i maj måned, hvor rødvin og portvin sættes til at trække med rosiner og krydderier. Efter lagring frasorteres rosinerne, hvorefter cognac og mørk rom tilsættes sammen med friske rosiner og mandler.
Den fornemme – og vi er stadig på Kongens Nytorv
Den mest glamourøse gløgg findes nok på Hotel D’Angleterre. Byens dyreste hotel er kendt for ”Snedronningens hvide gløgg”, som dækker over en blanding af hvidvin, hvid portvin, æblejuice, kanel, vanilje, kardemomme, honning, Bols med abrikossmag og Rød Ålborg. Gløggen serveres med hjemmelavede chokoladesnebolde af marcipan rullet i kokos, og hvis det ikke er nok, kan der yderligere fås en tallerken æbleskiver.
Den stærke fra Møntergade
Lisbeth og Bo Jacobsen, som siden 1991 har drevet Restaurationen, der er en af byens mest gedigne og konsistente gourmetrestauranter, ejer også vinbaren R Bar og har siden overtagelsen i 2008 serveret den eftertragtede gløgg, der er lavet på portvin, snaps og brandy. Ud over væsken med anseelig alkoholprocent serveres også Lisbeths sprøde, hjemmebagte brunkager. Baren ligger på Gammel Mønt næsten over for Restaurationen – og værtsparret fraråder automobilkørsel efter indtagelsen!