Smag og stem på din favoritgløgg, når Danmarksmesterskabet i den varme juledrik løber af stablen på søndag.
Igen i år er Torvehallerne rammen om DM i Gløgg. Det sker når landets gløggologer og andre med en passion for den varme krydrede rødvinsdrik mødes på søndag den 22. november kl. 12.30 -15.00 for at kåre Danmarks bedste gløgg. Et dommerpanel skal vurdere, hvem der vinder den prestigefyldte titel som Danmarksmester i Gløgg, men du kan også både smage og stemme på din favoritgløgg, når Publikumsprisen skal finde sin modtager.
Gløggens historie
Gløgg blev oprindelig betragtet som en helsedrik. Skrifter fra antikken fortæller om de helbredende krydderier og urter, der blev lagt i opvarmet vin. Især i det antikke Grækenland krydrede og sødede man vin. I Middelalderen var varm vin allerede en populær drik i Norden, men først hen mod slutningen af det 19. århundrede blev gløgg en juletradition. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 forsynede svenske spritfabrikanter deres gløggflasker med farvestrålende etiketter med nisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen, og den akkompagneres ofte af æbleskiver.
Lav din egen gløgg
Der er mange måder at blande gløgg på. Her er et bud hentet fra Det Store Danske Madleksikon: ”3/4 l rødvin, 1 – 2 dl portvin, ½ usprøjtet citron, 2 spsk sukker, 3 stk. hel kardemomme, 4 hele nelliker, 1 stk. hel kanel (ca. 10 cm), 60 g rosiner, 50 g mandler. Kom sukker, kardemomme, nelliker, kanel og skallen af den halve citron i en kasserolle. Hæld 2 dl. af rødvinen ved og varm det op til kogepunktet. Tag blandingen fra varmen og lad den trække mindst 1 time. Si blandingen over i en gryde og hæld resten af rødvinen og portvinen ved. Tilsæt rosinerne og de skoldede, smuttede og grofthakkede mandler. Varm gløggen op til kogepunktet og tag den fra varmen. Den må ikke koge. Server gløggen rygende varm i krus eller glas med ske i.