5 historiske vandingshuller i København

5 historiske vandingshullerFoto: Lånt af Wessels Kro.

De brune værtshuse lever fortsat i København. Arne Bak-Sørensen fortæller om 5 af de ældste vandinghuller, hvor gæsterne dyrker fællesskabet mere end smartphonen. Trænger du til et alternativ til caféerne, hvor øl og kaffe efterhånden er en videnskab, så læs med.

Det siges ofte, at de ”brune” værtshuse er i tilbagegang og lukker i stort tal – blot for at genopstå som cafeer. Det passer sikkert også. Men heldigvis findes der stadig gode, gammeldags værtshuse, hvor man kommer for at få en øl – evt. med sidevogn – og en snak med de andre kunder. Her sidder de fleste ikke med næsen i deres smartphone, men deltager livligt i værtshusets liv. Og mange steder må der – oh ve og skræk – ryges. Her kommer et lille udvalg af ”de gode, gamle”.

Bo-Bi Bar

Bo-Bi BarBo-Bi Bar betyder faktisk Bogbinder Bar – og det er ikke tilfældigt. Baren ligger i Klareboderne, lige over for Gyldendals Forlag, hvor der tidligere også var bogbindere. Det er et meget hyggeligt sted, hvor mange stamgæster af vidt forskellig slags mødes. Stedet tiltrækker blandt andre en del kunstnere og forfattere. Oftest foregår det hele stille og roligt på Bo-Bi Bar.

Det er ikke et sted, hvor man kan få noget at spise, bortset fra hårdkogte æg, og udvalget af øl er heller specielt fremragende. Men her er en god stemning og de gammeldags dyder er i højsædet. Ølglassene vaskes f.eks. ikke i maskine, men med håndkraft i vasken. Rygersted!

Bo-Bi Bar finder du i Klareboderne 14, 1115 København K.

Læs mere om Bo-Bi Bar her.

Palæ Bar

Palæ Bar

Ikke langt fra Bo-Bi Bar ligger Palæ Bar, sjovt nok ikke i Palægade, men i Ny Adelgade. Stedet er kendt som jazzværtshus – og man uddeler oven i købet årligt en jazzpris på 25.000 kr. Så her er gode muligheder for at møde jazzmusikere. Der er pænt udvalg af øl – også seks haner. Man kan også få noget at spise; traditionelt smørrebrød og nogle salater. Der er pæn udsmykning: god kunst samt en mængde, gamle emaljeskilte. Meget hyggeligt, men det kniber ofte med pladsen. Der er just her i september måned sagt stop for rygningen efter påbud fra Arbejdstilsynet!

Palæ Bar finder du i Ny Adelgade 5, 1104 København.

Læs mere om Palæ Bar her.

Eiffel Bar

Eiffel Bar

Dette hæderkronede værtshus – fra 1736 – har heddet Eiffel Bar i 50 år. Det ligger i Wildersgade på Christianshavn. Her går det mest op i at drikke noget – til yderst fremkommelige priser. Men der er ikke det store udvalg i øl: ca. 15 flaskeøl og ingen haner. Der serveres kun mad ved særlige lejligheder. Til gengæld ryges der! Her er virkelig hyggeligt, ikke mindst, når der ind imellem er levende musik.

Du finder Eiffel Bar i Wildersgade 58, 1408 København K. 

Læs mere om Eiffel Bar her. 

Hvide Lam

Hvide LamLammet ligger i en kælder på Kultorvet i København. Her kan man opleve levende jazzorkestre seks dage om ugen uden entre, og uden at ølpriserne stiger af den grund. Det er stort set altid gammeldags New Orleans-jazz. Det er et værtshus i den gamle stil – fra 1807 nærmere bestemt. Her er alt som i gamle dage; møbler, dekorationer og tobakståger – i hvert fald efter kl. 16. Før dette tidspunkt kan man købe tre røgfri håndmadder og en kølig pils for ca. 60 kroner. Fem haner og ca. 20 flaskeøl, vistnok udelukkende danske. Omgangstonen er let, priserne rimelige, musikken glimrende og dresscode har de aldrig hørt om.
Stedets vartegn, det hvide lam over opgangen til nr. 5, blev stjålet for år tilbage. Et nyt lam blev rekonstrueret til 200 års jubilæet i 2007 af Troels Lybecker efter tegninger og fotografier.

Hvide Lam ligger på Kultorvet 5, 1175 København K.

Læs mere om Hvide Lam her.

Wessels Kro

Wessels Kro

Det legendariske værtshus i Sværtegade er et af byens allerældste med en historie, der går tilbage til 1772. Kroen er opkaldt efter den norske forfatter og digter, Johan Herman Wessel. Årsagen til at netop han skulle lægge navn til kroen skyldes, at det var i disse lokaler, at Det Norske Selskab, der bl.a. talte Wessel selv, i slutningen af 1700-tallet lagde planer om, hvordan Norge kunne løsrive sig fra Danmark.

I dag er Wessels Kro kendt som et klassisk brunt værtshus – komplet med nostalgi, tætte røgskyer, billige bajere og terningespil ved ethvert bord. Ingen mad – på trods af navnet. Men her er et bedre øludvalg end på de fleste brune værtshuse og man kan være heldig at finde meget fine ting på fadene.

Wessels Kro finder du i Sværtegade 7, 1118 København K.

Læs mere om Wessels Kro her. 

Litteratur om byens brune værtshuse

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om byens brune værtshuse, kan jeg bl.a. foreslå disse bøger:

Allan Mylius Thomsen: Palæ Bar. 2014.
Allan Mylius Thomsen: De ydmyge steder. 2. udg. 1998.
Allan Mylius Thomsen: Husmann’s Vinstue og Pisserenden. 1997.
Luna Signe Hørdum Nielsen: Bag de gule gardiner. 2014.
Frank Sebastian Hansen: McKluud. 2010.
Maiken Rude Nørup: Det københavnske værtshusliv 1857-1998. 1999.
Ole Christiansen: Henne hos Carl og Herluf. 1994

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!