Der er latinerkvarter stemning, Champs-Élysées fornemmelser og en duft af Paris på Frederiksberg, der altid har været inspireret af det franske.
Længes du efter en smuttur til Byernes By, Paris, men ikke synes at tiden eller økonomien rækker, så er en tur til kvarteret omkring Frederiksberg Allé, Værnedamsvej og Gammel Kongevej på Frederiksberg et godt alternativ. Bydelen er nok det tætteste vi i Danmark kommer den franske hovedstad med dens promenader, cafér, brasserier og franske delikatesser i gourmetbutikker.
Frederiksberg Allé – Københavns Champs-Élysées.
I slutningen af april springer lindetræerne på Frederiksberg Allé ud og de kandelaberklippede træers kroner danner et grønt loft over fortovene på begge sider af alléen. Her færdes i dag almindelig dødelige på den vej, der blev anlagt, for at Frederik den IV kunne køre fra Christiansborg til sit nye Frederiksberg Slot ude på landet.
Sjov tanke, at afstanden mellem den samling af landsbyer vest for Christiansborg Slot, der i dag udgør Frederiksberg, kun er 2,5 km og dengang betragtedes som langt ude på landet. Oprindelig var vejen forbeholdt kongehuset og senere de velhavere, der havde opført deres landsteder på Frederiksberg. Vejen eller alléen har undergået flere forandringer igennem århundrederne. Den fandt sin nuværende form med inspiration fra Frankrig og kaldes derfor ”Københavns Champs-Élysées”. De mange caféer med udendørs servering på solsiden af alléen bidrager i høj grad til en stemning af fransk joie de vivre. Her kan man sætte sig ned og nyde en café creme, et glas vin eller en Kronenbourg og dyrke cafélivets sysler såsom at tale om livets store spørgsmål; kærligheden, eksistensen og mad. Eller bare være helt stille og tjekke de omkringsiddende og forbipasserende ud.
Den Franske Skole – Lycée Francais Prins Henrik.
De elegante ejendommene langs Frederiksberg Allé er for de flestes vedkommende opført sidst i 1800-tallet med fransk inspiration. Længere oppe af alléen mod Frederiksberg Have ligger der flere ejendomme opført efter 2. Verdenskrig. Mest kendt er komplekset, der ligger, hvor Den Franske Skole, Institut Jeanne d’Arc, lå. Skolen, der var en katolsk pigeskole, blev ved et tragisk uheld bombet af et britisk bombefly den 21. marts 1945. Til ære for de 104 omkomne er der opført et meget smukt mindesmærke.
Frederiksberg Allé startede oprindelig ved Sankt Thomas Plads og her har der siden 1973 igen ligget en fransk skole, Lycée Francais Prins Henrik. Derfor hører man også ofte fransk blive talt i alléen og kvarteret omkring Værnedamsvej og Gammel Kongevej. Navnlig på hverdage når børnene skal til eller fra skole. På grund af skolen bor der også mange franskmænd i nabolaget, der bidrager til stemningen.
Værnedamsvej, Købehavns Rue Buci og Gammel Kongevej
Værnedamsvej er en pendant til den parisiske gade i Latinerkvarteret, Rue Buci. Her er en livlig blanding af caféer, restauranter, modebutikker og lækre forretninger med franske delikatesser i den smalle gade, hvor trafikken af biler og cykler går i begge retninger. Som kuriosum deles Frederiksbergs og Københavns kommuner om Værnedamsvej, så kommunegrænsen går midt i gaden.
Føler man sig ikke fristet til at fouragere charcuterie, ost eller færdigretter som Confits de canard i Le Gourmand, Værnedamsvej 3A eller i de nærliggende Letz Shop og Oliviers & Co. på Gammel Kongevej, men mere er i humør til at få maden serveret, kan man slutte sin udflugt til Frederiksberg med en fransk middag hos Café Viggo, Værnedamsvej 15 eller Brasserie Degas, Gammel Kongevej 41 B.