Arken udstiller Gerda Wegener

Gerda Wegener på ArkenFoto: Arken.

Gerda Wegener eksperimenterede med identitet og frihed. Som kunstner overskred hun danske normer og valgte istedet Paris, hvor Einar Wegener var hendes mand, model og muse.

Arken udstiller i øjeblikket den danske billedkunstner Gerda Wegener, der levede i første halvdel af det tyvende århundrede. Hun malede billeder af kvinder, smukke kvinder, som forstår at drage fordel af de fortrin, naturen har udstyret dem med. Gerda Wegener var født i Jylland, men flyttede som ung til København, hvor hun blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Her mødte hun eleven Einar Wegener, der siden blev hendes mand, model og muse.

Efter at Gerda Wegener vandt en tegnekonkurrence i Politiken fik hun i 1907-1908 flere illustrationsopgaver  blandt andet for magasinet, Vore Damer. Men som maler blev Gerda Wegener aldrig rigtig taget imod i Danmark.

Frihedsudstilling

Værkerne på Arken handler om friheden til at være den, man er og ønsker at være. Gerda hyldede denne form for frihed i sin kunst og yndlingsmodellen var hendes mand, Einar, som iførte sig kvindeklæder og kaldte sig Lili Elbe. Som Lili følte Einar sig stadig mere tilpas og støttet af Gerda, tog han skridt til kønsmodificerende behandling. Christian den tiende annullerede ægteskabet mellem Gerda og Einar i 1930.

Danske samlinger gik uden om Gerda Wegeners værker i hendes samtid. Udstillingen på Arken består derfor primært af lånegods fra Pompidu-samlingen.

Elskede Paris

I Paris blev Gerda Wegeners kunst og produktion derimod taget vel imod, og den danske maler repræsenterede endda Frankrig ved Verdensudstillingen i 1925. Gerda og Lili elskede Paris og levede i den franske hovedstad fra 1912. Lili var også kunstner, men holdt vældig lav profil for at promovere Gerda. I Paris malede Gerda til store udstillinger, hun illustrerede fremtrædende magasiner som Vogue og i sin sidste tid tjente hun penge på postkort.

Lili døde i 1931 som følge af en kønsmodificerende operation. Gerda var knust over dødsfaldet og flyttede i 1932 tilbage til Danmark, hvor hun døde i 1940.

Gerdas og Einars ægteskab og liv er i øvrigt netop blevet filmatiseret med den engelske film “The Danish Girl” af instruktør Tom Hooper.

Gerda Wegener udstillingen på Arken varer indtil 16. maj. Tirsdag – søndag kl. 11.00- 17.00 onsdag til kl. 21.00.

Adresse: Arken, Skovvej 100, 2635 Ishøj.

Læs mere om Gerda Wegener udstillingen på Arken her. 

 

 

 

 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!