Martin Bigum på ARKEN

Martin Bigum, The Vision, 2016

Martin Bigum, der i næste måned kan fejre sin 50 års fødselsdag, udstiller i øjeblikket på ARKEN.

Udstillingen åbnede den 3. september med værker fra Martin Bigums debut i 1989 og frem til i dag.

Brøndby Strand tur-retur fra 1989 til 2016

Martin Bigum er autodidakt, hvis man ser bort fra to års studier på Skolen for Brugskunst i tegning og grafik. Han har tegnet og malet siden barndommen, hvor han boede med sin mor, far og storesøster i et parcelhuskvarter ved Brøndby Strand. Idéen til udstillingen opstod, da Martin Bigum i 2015 var inviteret til at holde foredrag på ARKEN. Foredragsalen var pakket, og efter det succesrige foredrag blev det indlysende for arrangørerne at lave en udstilling af kunstneren, der var rundet af området omkring Køge Bugt.

Rejsen fra Brøndby Strand til københavnsk punkkultur over Murens fald til anerkendt kunstner

Udstillingen er disponeret som en kulturhistorisk rejse gennem kunstnerens og hans samtidiges liv. Det er en tur down memory lane vakt til live gennem Irma Kunstdåser, DSB plakater og tegneserier. Martin Bigum er en formidabel formidler og kunstner, der både evner at sætte form, farve, billeder, lyd og ord på sin samtid og sine iagttagelser. Udstillingens forskellige rum er opdelt i både livsfaser og kunstneriske faser, og Martin Bigum har selv forfattet de forklarende tekster ved malerierne.

En hændelse fra han var tre år, hvor han væltede på sin trehjulede cykel, fik Martin Bigum til at sætte spørgsmåltegn ved de voksnes dispositioner. De havde skabt en verden i beton, beton, beton. Gråt i gråt i gråt. Oplevelsen materialiserede sig mange år senere i maleriet First Sight, fra 1991, hvor man ser en lille purk i frit fald i et orgie af farver og former.

Murens og de kommunistiske systemers fald var en frisættelse. Politisk og kunstnerisk.

Begivenhederne i vores nabolande og reaktionerne på verdensplan blev startskuddet til en ny optimisme i 1989 og begyndelsen af 1990’erne. For Martin Bigum blev det starten på en kunstnerisk karriere med maleriet som sin oprindelige platform, og manden med leen, ART, viser sig i næsten samtlige værker igennem 1990’erne. Han kan tolkes på mange måder, som kunstnerens alter ego eller måske beskuerens øjne.

Omfavn din fortid – The Ocean, ny malerieserie fra 2015.

Det sidste rum på udstillingen er reserveret The Ocean, der runder udstillingen af. Her omfavner Martin Bigum sin barndom og ungdom, sine dannelsesår og sine modne år. Der er udstillet mere end 130 værker af Martin Bigum på ARKEN. Det kan anbefales at købe udstillingens katalog. Det er en fin guide til udstillingen, og indtil man har fået skillinget sammen til at indkøbe et af Martin Bigums lærreder, kan man nyde de fine reproduktioner i kataloget.

Martin Bigum, 3. september 2016 – 15. januar 2017.
ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj
Åbent tirsdag-søndag kl. 10:00 -17:00, onsdag kl. 10:00-21:00, mandag lukket.

Læs mere om Martin Bigum på ARKEN her

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!