Balance og Stofskifte – Medicinsk Museion

Du har en krop. Hvad tænker du om den? Udstillingen Balance og stofskifte på Medicinsk Museion belyser forskellige tiders forståelser af krop og sygdom

I nutidens medier fremstilles kroppen som tyk eller tynd, rask eller syg, trænet eller manipuleret. Der er fokus på kroppen og på sundhed som aldrig før, og forskere og læger prøver hele tiden at blive bedre til at forstå og behandle kroppens reaktioner og sygdomme.

Men forståelsen af, hvad sygdom og sundhed er, har ændret sig markant frem til i dag. Denne udvikling stiller Medicinsk Museion skarpt på i udstillingen Balance og Stofskifte.

Blod, slim og galde

Udstillingen giver et indblik i de to mest udbredte kropsforståelser fra lægevidenskabens historie. Den humorale og den kemiske. Fra antikken og helt op til 1800-tallet herskede idéen om den humorale krop, der bestod af fire kropsvæsker: blod, slim, gul galde og sort galde.
Hvis væskerne var i ubalance, blev kroppen syg. Lægen skulle derfor enten tappe eller styrke en af de fire væsker for at kurere sygdomme og holde kroppen sund.

Man mente desuden, at epidemier som tyfus og kolera skyldtes dårlig, stillestående luft fra møddinger og forrådnet materiale.

Mikroorganismer og kemiske forbindelser

Først efter Louis Pasteurs og Robert Kochs opdagelser i slutningen af 1800-tallet stod det klart, at det var mikroorganismer, der var roden til de smitsomme sygdomme.
Forståelsen for organisk kemi og dens indflydelse på kroppens sundhed markerede skiftet til den kemiske kropsopfattelse. I dag er tanken om de fire kropsvæsker for længst afløst af en forståelse af kroppen som et sammenhængende kemisk system. Uanset om vi lærer, tænker, elsker, sover, føler os ovenpå eller triste, er sunde eller syge, skyldes det alt sammen kemiske reaktioner i vores kroppe.

Du kan gennem udstillingens finurlige genstande og billeder komme helt tæt på de konkrete behandlingsmåder: brækmidler, åreladningskar, insulinsprøjter og hormonpræparater – og blive klogere på de forståelser af kroppen, der underbygger dem.

Læs mere om udstillingen Balance og Stofskifte her

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!