”Den drøm om fred” hedder kunstneren Eva Kochs udstilling, der har indtaget de hvælvede sale i Cisternerne under Søndermarken.
Stedet er udstillingen eller udstillingen er stedet. Noget i den stil kunne man med rette hævde, når udstillingsstedet er Cisternerne i Søndermarken, og kunstneren er Eva Koch. Stedet er helt unikt – og har man endnu ikke besøgt én af udstillingerne i Cisternerne, er chancen der nu igen. Det er nemlig kun otte måneder om året, der er udstilling i Cisternerne. Tidligere blev Cisternerne brugt som vandreservoir, men siden København var Kulturby i 1996, har der været udstillinger i det særegne lokale, hvor årtiers vandopbevaring har afsat tydelige spor. Her er over 4.300 m2 fordelt på tre store rum, som oprindeligt kunne rumme 16 mio. liter vand. Ud over udstillingerne er der forskellige events.
Billedhugger og mediekunstner Eva Koch
Eva Koch er uddannet billedhugger og mediekunstner fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, så hun behersker et bredt kunstnerisk felt. Hun arbejder rumligt med videoinstallation, lyd og skulptur og som regel stedspecifikt og interaktivt. Tematisk kredser hendes værker især omkring kommunikation og det fælles menneskelige, fortalt i et sanseligt enkelt sprog.
Hun har tidligere udstillet i Christiansborgs slotstårn, Nikolaj Contemporary Art Center og mange andre steder. Desuden har hun permanente udstillinger på bl.a. Københavns Universitets KUA2 på Amager og Eriksminde Efterskole i Odder.
Den drøm om fred
Eva Kochs nyligt åbnede udstilling i Cisternerne hedder ”Den drøm om fred”. Den er kunstnerens poetiske bearbejdelse af det gamle vandreservoirs hvælvede rum. Der tilføjes nye kvaliteter til de særegne omgivelser, hvor det fugtige, indtrængende mørke påvirker alle sanser. Hovedværket er en 15 meter lang videoprojektion afspillet direkte på en af Cisternernes drypstens belagte vægge. Værket kommer til at indramme forgængelighedens skønhed – men også uskylden og håbet.
Dybere inde i Cisternerne vil træer blomstre op og igen tabe deres blade i en evig cyklus, mens hvide duer vil tone frem i et drømmesyn af kurren og vingeslag. Det rummer et element af noget ildevarslende, at duerne i Cisternerne ikke kan søge mod himlen, men må blafre hvileløst omkring under jorden. Selvom den hvide due er et fredssymbol og derfor understøtter værkets titel, er konteksten, de underjordiske og mørke cisterner, med til at nære tvivlen.
Udstillingen kan ses helt frem til udgangen af november, tirsdag-søndag kl. 11.00-17.00. Cisternerne ligger i Søndermarken, 2000 Frederiksberg, ved pyramiderne overfor Frederiksberg Slot.
Læs mere om udstillingen “Den drøm om fred” i Cisternerne her.