Nøddeknækkeren i Tivoli

Mange af os elsker juletidens traditioner – og ser balletten Nøddeknækkeren som en absolut nødvendighed for at komme i den rette julestemning.

Tivolis balletchef, Peter Bo Bendixen, udtrykker det meget rammende: ”Der er ingen jul uden Nøddeknækkeren, og det er fantastisk at bidrage til Tivolis julestemning med en juleforestilling, der endda har Tivoli anno 1874 som ramme. Julehistorien om nøddeknækkeren er én af mine absolut favoritter; en sand klassiker, der emmer af eventyr og magi for børn og deres familier.”

Dronningen har en finger med i spillet

Der er eventyr for alle, når Nøddeknækkeren forvandler Tivolis Koncertsal til ren magi med imponerende piruetter, funklende stjerner, symfonisk musik og forførende eventyrstemning. Dronning Margrethe står bag forestillingens scenografi og kostumer, som hun også gjorde det, da forestillingen var i Tivoli i 2012 og 2014. Tivolis balletchef, Peter Bo Bendixen, koreograferer naturligvis. Balletten akkompagneres for første gang af Tivolis eget symfoniorkester, Tivoli Copenhagen Phil, som har 70 fastansatte musikere.

Nøddeknækkerens historie

Balletten har hentet sin handling fra den tyske forfatter E. T. A Hoffmann, der i 1816 skrev et uhyggeligt eventyr for voksne, der hed ”Nøddeknækkeren og musekongen”.
Den franske forfatter Alexander Dumas – ham med ”De tre musketerer” – oversatte historien til fransk og kaldte den ”Historien om hasselnøddeknækkeren”.
Den franske balletdanser Marius Petipa flyttede til Skt. Petersborg, hvor han begyndte at kreere forskellige store eventyrballetter som ”Svanesøen” og ”Tornerose”. Så læste han historien om nøddeknækkeren og foreslog Tjajkovskij, at de skulle lave den som ballet. Titlen blev til det mere mundrette og salgbare ”Nøddeknækkeren”, og det har den heddet siden.

Nøddeknækkeren spiller i hele december

Der er gode muligheder for at få set forestillingen. Tivoli spiller fra 1.-30. december alle ugens dage (undtagen mandage) og om lørdagen er der to forestillinger. Læs mere her.

Den moderne version

Er du ikke så meget til klassisk ballet, men vil alligevel gerne opleve Nøddeknækkeren, spiller den igen i år også i en street-version i Docken i Københavns Nordhavn. Læs mere her. 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!