Teaterguide: Forholdet er under behandling

I et forhold af Sort Samvittighed på Betty NansenSort Samvittighed hylder parforholdet i deres tredje forestilling. Foto: Kathrine Zorn, Betty Nansen.

Parforholdet med alt hvad det indebærer af sødt, surt og stærkt er et højaktuelt tema på de tre teaterscener; Betty Nansen, Folketeatret og Skuespilhuset. Lad dig forføre, forundre og forelske – der er både kærlighed og had i luften.

Tre af byens teatre har netop nu valgt at tage parforholdet under kærlig behandling på hver sin måde, og det går ikke stille for sig. I forestillingerne ‘Hvem er bange for Virginia Woolf’ har kærligheden udviklet sig til et grotesk og kompliceret magtspil, i ‘Toves Værelse’ bliver kærligheden destruktiv og i ‘I et forhold’ skildres romantiske opture og frustrerende nedture og alt derimellem.

En hyldest til parforholdet: ”I et forhold”

Kunstnerkollektivet Sort Samvittighed er tilbage på de skrå brædder med en hyldest til kærligheden. ”I et forhold” er en fortolkning af parforholdet, som det er blevet skildret af markante kvindelige forfattere gennem de seneste 100 år – fra hovedkulds forelskelse til bitter jalousi og opslidende smerte. For eksempel bygger forestillingen på tekster af Naja Marie Aidt, Karen Blixen og Suzanne Brøgger. De romantiske op- og nedture er akkompagneret af musik skrevet af Jeanett Albeck, der også er på scenen sammen med Rikke Bilde, Signe Egholm Olsen, Lila Nobel og Kitt Maiken Mortensen. Tidligere har Sort Samvittighed fortolket tekster af Anne Linnet og Tove Ditlevsen. Kunstnerkollektivets tredje forestilling er instrueret af Elisa Kragerup og har netop har fået udvidet sin spilletid med seks nye forestillinger.

”I et forhold” kan opleves på Betty Nansen Teatret, Frederiksberg Allé 57, 1820 Frederiksberg C indtil den 4. maj 2019.

Læs mere om ‘I et forhold’ og køb billetter her.

I medgang og modgang: ”Toves Værelse”

Toves Værelse

Paprika Steen og Lars Brygmann i ‘Toves Værelse’. Foto: Folketeatret.

Kom helt tæt på en af de største danske kvindelige forfattere, når glimt fra Tove Ditlevsens liv skildres med hudløs ærlighed i ”Toves Værelse”. Her portrætteres hun som forfatter, brevkasseredaktør, mor, stedmor – og hustru i et ægteskab, hvor grænsen mellem fryd og forlis er hårfin. Vi møder Tove Ditlevsen på et tidspunkt, hvor hun netop har udgivet sin sidste novellesamling Den onde lykke, som centrerede sig om ægteskabet – i medgang, men især i modgang. På privatfronten er forfatterinden dog selv spundet ind i en giftig forelskelse, som også endte med at blive hendes sidste. Med Paprika Steen og Lars Brygmann i hovedrollerne zoomes der ind på Tove Ditlevsens stormfulde forelskelse i Victor Andreasen, der er chefredaktør på Ekstra Bladet. De to føler sig skæbnebestemt til at være sammen, men det er ikke altid lige let. Deres destruktive forhold driver ham i favnen på unge elskerinder, mens hun søger trøst i en kemisk rus. Det er dramatiker Jakob Weis, der har skrevet ”Toves Værelse”, mens Kasper Wilton instruerer. ‘Toves Værelse’ tiltrak over 20.000 publikummer, da det for første gang kunne opleves i 2016.

”Toves Værelse” kan opleves i Folketeatret i Nørregade 39, 1165 København fra den 6. april til den 16. maj 2019.

Læs mere om ‘Toves Værelse’ og køb billetter her.

Den dunkle version: ”Hvem er bange for Virginia Woolf”

Hvem er bange for Virginia Woolf

Tammi Øst og Jens Jørn Spottag i ‘Hvem er bange for Virginia Woolf’. Foto: Det Kgl. Teater.

Lige så rosenrødt som et parforhold kan begynde, lige så sort kan det ende. Og det er parforholdets dunkleste nuancer, som er på display i ”Hvem er bange for Virginia Woolf”, der inden længe skydes i gang på Det Kgl. Teaters Skuespilhuset med Tammi Øst og Jens Jørn Spottag i hovedrollerne. Drama møder grotesk humor, når parret George og Martha inviterer et yngre kærestepar med hjem til efterfest. For i takt med, at værtsparrets promiller stiger, går bølgerne tilsvarende højt. Snart skændes George og Martha, så ydmyger de hinanden, og til sidst griber de til fysisk vold. Alt sammen med det yngre par som vidner, der iagttager optøjerne med lige dele fascination og afsky. Den ene udspekulerede ydmygelse overgår den anden, mens hemmeligheder og løgne flyver rundt i lokalet. Hvem taler sandt og hvem digter? ”Hvem er bange for Virginia Woolf” stiller skarpt på en stor kærlighed, som er kørt af skinnerne, og har udviklet sig til et kompliceret magtspil, hvor det fornemste våben er psykisk terror. Dramaet, der er skrevet af Edward Albee, havde premiere på Broadway i New York i 1962, men har sidenhen spillet verden over og manifesteret sig som et af moderne teaters absolutte mesterværker. Som de unge par ses Johanne Louise Schmidt og Peter Christoffersen. Det er Thomas Bendixen, der har sat i scene.

”Hvem er bange for Virginia Woolf” kan opleves på Store Scene i Skuespilhuset, Sankt Annæ Pl 36, 1250 København mellem den 12. april og den 7. juni 2019.

Læs mere om ‘Hvem er bange for Virginia Woolf’ i Skuespilhuset og køb billetter her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!