Figaros Bryllup på Det Kongelige Teater

Figaros Bryllup på Det Kongelige TeaterFoto: Miklos Szabo.

Kapellet er hevet op af orkestergraven i Elisa Kragerups forfriskende og forførende Figaros Bryllup, der har en totalt charmerende Tuva Semmingsen i rollen som pagen, Cherobino.

Anmeldelse

Det Kongelige Teaters Gamle Scene er ramme om Mozarts muntre forvekslingskomedie Figaros Bryllup, som denne gang er sat i scene af sceneinstruktør Elisa Kragerup. Hun har de seneste sæsoner været tilknyttet den eksperimenterende scene Det Røde Rum i Skuespilhuset og med Figaros Bryllup debuterer hun som operainstruktør. Og hvilken debut.

Dirigenten nikkes en skalle

Elisa Kragerup udfordrer både genren, rummet og kutymerne knyttet til teatret. Hun har hevet hele Det Kongelige Kapel og Kor op af orkestergraven og placeret dem på scenen, hvor musikerne indimellem indgår i handlingen. Eksempelvis nikkes dirigent Andreas Spering en ordentlig skalle undervejs, mens andre udsættes for heftig flirt især fra pagen, den unge og allestedsnærværende tjener, Cherubino.

Anden akt går umærkeligt glidende i gang ved at musikerne stemmer instrumenter for åbent tæppe, mens stykkets greve og pianisten bevæger sig højttalende rundt mellem stolerækkerne. Efterhånden sætter publikum sig og vi er i gang igen.

Funfair – unfair

Den stramme og sparsomme scenografi af et slidt tivoli med en rutsjebane og et lysskilt, hvor ”Funfair” af og til bliver til ”unfair”, danner en rå og moderne kontrast til Gamle Scenes guldornamentering, lysekrone og røde plyssæder. Et interessant match, og dejligt at Gamle Scene stadig indimellem benyttes til opera.

Figaros Bryllup er en lystig blanding af kærlighedsforviklinger, stærke kvinder og forvirrede mænd tilsat et stænk eftertænksomhed og en enkelt lærestreg eller to. Det hele munder ud i en lykkelig slutning, som det sig hør og bør i en komedie.

Ikke så lidt tøj smides

Det er en lidt pjattet historie men med Mozarts skønne musik og det hele forfriskende og forførende forløst af Det Kongelige Teaters operahold, der i den grad skal mere end at synge. Elisa Kragerups Figaros Bryllup stiller store skuespilmæssige krav til sangerne i forestillingen, hvor ikke så lidt tøj smides og der gås vellystigt til makronerne, hvor der fordres komisk timing og hvor hjertesorg og savn samtidig skal formidles.

Ingen falder igennem og især lyser norske Tuva Semmingsen op som den totalt charmerende page, den lille vævre og androgyne tjener, der kan sno de fleste og som har kastet sin kærlighed på Grevinden. Også Palle Knudsen som Greven skal fremhæves for sin komiske timing og morsomme patos ikke mindst, da han iført håndværkerbælte trækker skruetrækkere som pistoler og giver sig i kast med en voldsom boremaskine.

Figaro Bryllup spiller på Det Kongelige Teaters Gamle Scene til og med den 9. april. Man kan få en gratis introduktion til forestillingen ved at møde op i Balkonfoyeren 45 minutter før forestillingens start.

Køb billetter til Figaros Bryllup på Det Kongelige Teaters Gamle Scene her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!