Interesserer du dig for moderne samtidskunst, og vil du gerne se eksperimenterende og nyskabende udstillinger? Så supplér dit besøg på traditionelt museum med et af disse 3 udstillingssteder
Alle tre steder er medlem af Foreningen af Kunsthaller i Danmark, der præsenterer den internationale samtidskunst, er platform for nye eksperimenter og skaber dialog mellem den danske og udenlandske kunst.
Den Frie
Den Frie viser udstillinger, der er lavet eller udvalgt af samtidskunstnere med særligt fokus på eksperimenterende kunstnersammenslutninger- og netværk. Huset er bygget af kunstnere til kunstnere og viser 8-10 udstillinger om året. Derudover vises også mindre udstillinger med lovende kunstnerspirer eller kunstnere, der har haft stor betydning for kunsthistorien. Den kunst, der vises i de 6 flotte udstillingslokaler udforsker krydsfeltet mellem billedkunst, arkitektur og design. Udover udstillingerne byder Den Frie også på omvisninger og workshops.
På Oslo Plads Café og restaurant kan du efter en dag med mange nye indtryk nyde dagens ret og charcuteri med vin.
Ucensureret kunst bag græske søjler
Den Frie Udstilling er Danmarks ældste kunstnersammenslutning og har en stor plads i dansk kunsthistorie. I dag er der 51 medlemmer, som hvert år skiftes til at udstille deres værker. Foreningen blev stiftet i 1891 af 7 danske kunstnere, heriblandt J.F. Willumsen og Vilhelm Hammershøi. De ville skabe et alternativ til den censurerede forårsudstilling på Charlottenborg, og på den første udstilling deltog 18 kunstnere med i alt 100 censurfrie værker.
I 1893 lejede Den Frie Udstilling en grund ved Rådhuspladsen, hvor arkitekt Thorvald Bindesbøll opførte en træpavillon. Store navne som Paul Gauguin og Vincent van Gogh udstillede deres værker. I 1898 blev en ny træpavillon bygget, tegnet af J.F. Willumsen med inspiration fra ægyptisk arkitektur og græske templer. Indgangspartiet havde fire røde søjler med guldkapitæler og forhallen var omgivet af to kvadratiske bygninger med seks udstillingsrum og pyramidetag. Ligesom i dag prydede Pegasus bygningens facade som symbol på den frie kunst og digternes inspiration. I 1913, blev bygningen revet ned og flyttet til Oslo Plads.
Oplev mere: Trænger du til at strække benene og få lidt frisk luft, kan du snuppe en gåtur på Kastellet, der ligger tæt på.
Overgaden
Overgaden Institut for Samtidskunst har eksisteret siden 1986 og er et af Danmarks mest eksperimenterende udstillingssteder for samtidskunst. Instituttet ligger i en tidligere fabriksbygning på Ovengaden Neden Vandet ved Christianshavns Kanal.Overgaden viser ca. ti udstillinger om året med ny dansk og international samtidskunst. Særligt er soloudstillingen i fokus med nyproducerede projekter på højeste kunstfaglige niveau på tværs af medier og generationer. På Overgaden eksperimenterer man med selve udstillingsformen og forholdet mellem kunstner, kunstinstitution og publikum. Debatten og dialogen omkring nutidens kunst og dens rolle i samfundet skabes gennem artist talks, foredrag, seminarer, film- og videovisninger. Udstillingerne på Overgaden er en slags vidensproduktion og oplæg til videre forskning.
Alle udstillinger og events på Overgaden er gratis.
Oplev mere: Får du lyst til mere kultur nu, hvor du er på det charmerende Christianshavn, ligger Orlogsmuseet, Vor Frelsers Kirke og Dansk Arkitekturcenter lige i nærheden. Har klokken slået frokost, laver Vandkunsten Sandwich gode sandwich og Restaurant Kadeu disker op med lækre retter af danske, friske råvarer.
Kunstforeningen GL STRAND
Kunstforeningen GL STRAND er en moderne kunsthal med 6-8 udstillinger om året, film i Kunstbiografen og arrangementer tilknyttet de forskellige udstillinger.
Udstillingerne retter sig mod et bredt publikum og har fokus på kunsthistoriske temaer i et nutidigt perspektiv og de nye tendenser på den danske og internationale kunstscene.
I GL STRAND’s program er både debatter, litteraturoplæsninger, koncerter, billedkunstnerisk værksted, kunstnersamtaler, omvisninger mm.
GL STRANDS historie
I 1825 grundlagde en gruppe borgere, blandt andre kunstprofessor C.W. Eckersberg, Kunstforeningen efter tysk forbillede. Man ønskede at give mange flere mennesker oplevelser og viden om kunsten og skabe et bindeled mellem den noget elitære kunstopfattelse på Kunstakademiet og helt almindelige borgere.
Op gennem tiden har Kunstforeningen ligget flere forskellige steder i centrum, og siden 1952 har den holdt til i gaden Gammel Strand i én af Københavns smukkeste historiske bygninger. Derfor blev “GL STRAND” tilføjet til kunsthallens navn i 2004.
Oplev mere: Tæt på ligger flere spændende steder, du kan besøge som f.eks. Nikolaj Kunsthal, Thorvaldsens Museum, Nyhavn, Den Sorte Diamant, Dansk Jødisk Museum, Ny Carlsberg Glyptotek og Rundetaarn.