Hammershøi nyder atter stor interesse fra ind- og udland 100 år efter sin død. Ordrupgaards udstilling “Hjemme hos Hammershøi” viser hvordan maleren så det store i det enkle.
Ordrupgaard museet i Charlottenlund udstiller i øjeblikket værker af Vilhelm Hammershøi i anledning af 100 året for malerens død. Udstillingen, der hedder “Hjemme hos Hammershøi”, koncentrerer sig om den ti-årige periode, hvor Hammershøi og hans hustru og model, Ida, boede på Christianshavn. På en spadseretur var parret kommet forbi Strandgade 30 og havde fundet en lejlighed, der stod tom. Resolut havde Hammershøi henvendt sig til ejeren og kort efter var parret flyttet ind i den lejlighed, der kom til at danne rammen om deres liv, og hvor Hammershøi skabte sine væsentligste værker.
En gribende ro og alvor
Udstillingen vises i museets tilbygning, der er tegnet af den nyligt afdøde britiske arkitekt, Zaha Hadid. Du ledes i den første del ind i stuerne, der vendte ud mod gården i Strandgade 30. Hammershøi malede sit hjem i sit hjem. Stuerne var objekter for hans værker, og han flyttede ustandselig rundt på møblerne eller fjernede dem helt for at opnå den rette virkning. Malerierne er malet i grå, hvide, sorte og brune nuancer i vandrette og lodrette penselstrøg, og ånder af en ro og alvor, der er gribende. Malerens hustru figurerer på flere af billederne. Ofte rygvendt og hemmelighedsfuldt malet uden distinkte ansigtstræk.
Hammershøi, der var født 15. maj i skæbneåret 1864, besøgte som ung mand Holland og Belgien, og det er tydeligt, at de hollandske mestres brug af lys og skygge har inspireret ham. Fra udstillingens første del ledes du igennem gange, der er belyst som på de billeder, du lige har stået foran.
Fremme i anden del er værkerne koncentrerede om salen ud mod gaden. Salen fungerede dels som Hammershøis atelier og som samlingssted for ægteparrets beskedne selskabelighed. På værkerne her er der lidt flere møbler og også portrætter af malerens venner bl.a. den yngre bror, maleren og keramikeren, Svend Hammershøi, malerkollegaen J.F. Willumsen og arkitekten og formgiveren, Thorvald Bindesbøll.
Udlandet og Vilhelm Hammershøi
Efter Hammershøis død sank hans værker langsomt hen i glemslen. Billederne pegede frem mod modernismen, og lå meget langt fra stilen i Klunketiden. Faktisk kan den nuværende interesse for Vilhelm Hammershøi delvist tilskrives to englændere, ægteparrets gode ven pianisten Leonard Borwick og tv-manden Michael Palin. Borwick ved at værker af Hammershøi i dag er repræsenteret på museerne National Gallery og Tate Britain i London, og Michael Palin ved at producere et tv-program som en hyldest til Hammershøi. Programmet vises i øjeblikket i Ordrupgaards biograf.
Flere af de udstillede værker er kaldt hjem til Danmark fra udlandet, og Hammershøis billeder sælges i dag i to cifrede millionbeløb fra verdens førende auktionshuse.
Man forlader ”Hjemme hos Hammershøi” med følelsen af en nyerhvervet evne til at se det store i det enkle.Udstillingen løber frem til den 19. juni. På onsdag aftener holder museet åbent helt frem til kl. 21.00.
I tilknytning til Ordrupgaard ligger iøvrigt den banebrydende møbelarkitekt Finn Juhls hus, der er åbent tirsdag – fredag fra kl. 13.00 – 17.00 og lørdag – søndag fra kl. 11.00 – 17.00 i perioden juli og august. Finn Juhls hus er absolut et besøg værd og kan desuden kombineres med et besøg i Ordrupgaards Kunstpark.
Ordrupgaard ligger på Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund.