Tolkiens univers på Tøjhusmuseet

Nyborg, Horsens og København er indtaget. OplevByen.dk har fået et eksklusivt interview med den private samler, der drømmer om at betage hele verden

”Forfatteren J.R.R. Tolkiens fantastiske univers rummer en komplet middelaldervision, og den kommende
udstilling på Tøjhusmuseet fortæller om Tolkiens vision gennem genstande og figurer fra Peter Jacksons
filmatisering af Tolkiens to verdenskendte værker Ringenes Herre og Hobbitten. Udstillingen bygger på en
privat samling, som er uden sidestykke i Europa, hvis ikke i verden. Ingen andre steder end i New Zealand,
hvor disse genstande laves, har man adgang til at se dem samlet. Udstillingen forventes åbnet inden
skolernes sommerferie 2015.”

Sådan præsenteres udstillingen af din samling. Hvad betyder samlingen for dig?

Samlingen betyder rigtigt meget for mig fordi, jeg er stor fan af Ringenes Herre og Hobbitten og på grund af detaljerne i alle tingene. Den er blandt de største samlinger i verden, og jeg har brugt meget tid og arbejde med at skaffe alle tingene. Og så også at samlingen hele tiden bliver større, da der den dag i dag stadig bliver løsladt flere ting.

Hvordan ville du selv præsentere udstillingen?

Det har jeg faktisk ikke tænkt så meget over, da der er forskellige rammer, den skal passe indenfor afhængig
af, hvor man udstiller henne. Så jeg har beskrevet det, jeg syntes, der var vigtigt omkring samlingen og så videre i
mine forespørgsler til museer, og så har vi i fællesskab fået det til at passe så godt så muligt ud fra de
krav, der måtte være fra begge parter.

Hvornår anskaffede du din første genstand i samlingen?

Min første genstand anskaffede jeg tilbage i år 2000. Det er en statue af hobbitten Frodo Baggins, som er lavet af Weta Workshop, det firma, der har lavet langt de fleste kulisser, våben, kostumer og så videre til filmene.

Hvilken gentand eller figur er du mest glad for og hvorfor?

Der er selvfølgelig en del genstande, jeg er meget glad for, men hvis jeg skal vælge en, er det sværdet Sting samt tilhørende skede lavet af Master Swordsmith Peter Lyon (igen Weta Workshop). Det er ham, der har lavet alle Hero-sværdene til Ringenes Herre og Hobbitten. Der er kun produceret 25 stk. på verdensplan. Det er det tætteste, du kan komme på de originale sværd, der blev brugt i selve filmene. For det er lavet af samme person og af samme materialer, som sværdene i filmene. Den eneste foreskel, der er på dem, er, at mit ikke var med i filmene.

Er Tolkien inspiration for dig? Hvis ja, hvordan?

Her må jeg tilstå, det var gennem filmene, jeg blev opmærksom på dette univers. Men efter jeg så filmene, købte jeg bøgerne og læste dem fordi, jeg ville have historien fra selve kilden. Men efter jeg har læst dem, er han blevet en kæmpe inspiration for mig på grund af alt det arbejde, han har lagt i det, og har fået skabt et helt univers fra bunden og så måden, han har gjort det på. Og sidst men ikke mindst hans liv i sig selv, syntes jeg er meget spændende og inspirerende.

Hvordan kom du i gang med at udstille?

Det startede et par år efter Ringenes Herre gik i biograferne, hvor jeg så, at man kunne se udstillinger med
genstande fra filmene på museer rundt omkring i verden. Men da Danmark er et lille land, kom udstillingerne
ikke hertil, der blev jeg meget skuffet ( jeg var ikke ret gammel på det tidspunkt), og så tænkte jeg at der
måtte være andre, der havde det på samme måde, og så fik jeg ideen til selv at lave en udstilling engang, når
jeg blev lidt ældre.

På hvilken måde har udstillinger af samlingen ændret dine mål i livet?

I starten ville jeg bare lave en udstilling i Danmark, men nu vil jeg se om, jeg kan komme til at udstille rundt
omkring i verden.

For ikke så længe siden var du i New Zealand hvad lavede du der?

Jeg var dernede for at møde et par af mine idoler: Sir Richard Taylor ( medstifter af Weta Workshop) og
master swordsmith Peter Lyon. Jeg skulle høre, om de kunne være interesseret i at lave et samarbejde med hensyn til
kommende udstillinger. Og så se nogle af de steder, hvor filmene blev optaget.

Hvilke fremtidsplaner har du? For dig selv? For din samling?

Forhåbentligt at kunne udstille rundt omkring i verden på de store museer i samarbejde med Weta
Workshop.

Er der noget, du gerne vil have, publikum skal vide om dig og din samling?

Der vil være en del nye ting i Udstillingen fra Hobbitten, der ikke har været udstillet i Danmark før, blandt andet Thorin Oakenshields sværd Orcrist lavet af master swordsmith Peter Lyon.

Læs mere om begivenheden her

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!