Sydhavskunst med ny Dimension i Rundetårn

dimension - Axel HalldinsAxel Halldins maleri Sygehus fra udstillingen Dimension i Rundetårn.

Dimension er en ny pop-up udstilling, der viser hvad der sker, når 212 samtidskunstnere tager sydhavsmalerierne fra 1930’erne under kærlig og kunstnerisk behandling.

Rundetårn kan meget mere end lægge gulv til galopperende gangere og stjernekiggere. Rundetårn kan også forundre og forbløffe på kunst og udvikling af kunsten. Det beviser udstillingen Dimension, som i denne måned har til huse i Rundetårns Bibliotekssal. Her udfordrer en ny pop-up-kunstnersammenslutning de 150 sydhavsværker, der i 1930’erne og 40’erne gjorde sig gældende i den københavnske kunstverden. Sydhavsmalerierne er altså ikke fra Polynesien, men blev skabt af kunstnere med hjerte eller rod i den bløde muld fra Lolland og Falster, de danske Sydhavsøer.

Forvent det uforudsigelige

Hvad enten førkrigstidens Lolland-Falster kan beskrives romantisk fredfyldt eller trøstesløst fattigt, så findes der stærke følelser hos sydhavsmalerne, som nu får genklang i sin remake i Rundetårn. Forvent det uforudsigelige, når 121 kunstnere fra København og Sydhavsøerne giver sig i lag med at bøje og strække begrebet ’Dimension’, der sammen med det valgte maleri danner rammen om det nye værk. ’Dimensioner’ kan eksempelvis tænkes i tid, i rum, i historisk perspektiv eller i personlighed – mulighederne er mange.

Pop-up-udstilling i konstant udvikling

Blandt 30’ernes sydhavsmalere møder vi blandt andre billedkunstnerne Axel H. Halldin og Otto Larsen, mens  samtidskunstnerne bl.a. tæller Espen Brandt-Møller,  Allan Axelsen, Pernille Kløvedal Helweg, Henrik Bruun, Stige Weie og Kirstine Vaaben. Der er ikke tale om en fast opstilling af værker, men derimod en proces, hvor nye værker kommer til løbende. Her vil altså være rig lejlighed til at lægge vejen forbi Rundetårn op til flere gange og se, hvordan de ældre malerier efterhånden får selskab af en pendant fra nutiden.

Dimension løber alle dage fra den 1. oktober til 6. november i Rundetårns Bibliotekssal fra kl. 10.00-18.00. Entréen er 25 kr. for voksne og 5 kr. for børn. Udstillingen er støttet af Guldborgsund Billedkunstråd, Guldborgsund Kulturudviklingspulje og Københavns Billedkunstudvalg.

Læs om de medvirkende kunstnere og udstillingen Dimension på Rundetårns hjemmeside her.

 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!