Peter Doig

“Den skotske billedkunstner Peter Doig er kommet til Louisiana med et brag af en udstilling, der aktiverer hele følelsesregistret.”

Peter Doig har gjort sit indtog hos Louisiana. Ovenstående citat er taget fra Børsen, som uden tvivl er begejstret for den nuværende udstilling på det nordsjællandske kunstmuseum Louisiana.

En rockstjerne i Kano

Det spørgsmål jeg ofte stiller til mig selv når jeg for første gang ser et bestemt kunstværk er: Hvordan fik kunstneren ideen til netop dette motiv? Svaret på spørgsmålet gør det muligt at forstå og på den måde lære kunstneren bedre at kende. Netop det spørgsmål stillede jeg mig selv, da jeg så Peter Doigs værk “100 years ago”, som forestiller en mand med meget vildt hård alene i en rød kano. Grunden til at skotskfødte Doig er vild med kanoer er, at han også har boet i Canada, hvis nationalsymbol er en kano. Men hvordan kom han frem til den position, som kanoen har på billedet? Ved at bladre i et cover til et album med det amerikanske rockband The Allman Brothers band. Faktisk er det bassisten Berry Oakly som sidder i kanoen.

En tung dreng

Ofte er det ikke et kompliment at blive kaldt tung, men når “tung dreng” bruges om Peter Doig, så henviser det til, at han bevæger sig oppe blandt de helt store kunstnere. Tidligere solgte Doig sine malerier for 80.000 kr, men en dag blev et værk solgt til 60 mio. Derfor hører Peter Doig til blandt de tunge drenge indenfor kunstverdenen.

Små alkyistiske mirakler

Louisiana beskriver selv Peter Doigs billedverden som sær, romantisk og hypermoderne. Han anses, internationalt, for at være en af de mest fascinerende malere og har for længst opnået status som samtidsklassiker. Doig mestret både fortids og nutids teknikker, “og malingens materie på hans lærreder virker ofte som små alkymistiske mirakler, øjet kan boltre sig i.”

Hvis du ønsker at dykke ned i Peter Doigs billedverden, så besøg Louisiana mellem d. 17. april og 16. august.

Læs mere om udstilling på udstillingens hjemmside her.

Læs også om David Hockney udstillingen her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!