Okkult kunst

De fem er en populær romanserie for børn, men som de færreste nok ved, også navnet på en okkult gruppe af fem kvinder i slutningen af 1800-tallets Sverige. Det mest fascinerende medlem af gruppen, Hilma af Klints malerier kan i disse dage opleves på Louisiana.

Sammen med de andre kvinder gennemførte Hilma spirituelle seancer og nedskrev, hvilke budskaber de modtog. Livet igennem fortsatte hun denne praksis og udarbejdede tusindvis af noter med optegnelser over bogstaver og ord i sine værker. Disse kan ses i udstillingen, der spænder over hele hendes livsværk.

Budskaber til menneskeheden

Med sine malerier ville Klint udforske de åndelige dimensioner i menneskets eksistens, og mente endda, at de var direkte inspireret af visioner fra en højere åndelig kraft. Et væsen ved navn Amaliel, der bad hende overbringe budskaber til menneskeheden om altings kosmiske sammenhæng. For eksempel, hvordan splittelsen mellem mænd og kvinder var et grundlæggende problem, der ødelagde harmonien.

Interessen for det spirituelle delte hun med mange andre tænkere, forfattere, musikere og billedkunstnere i samtiden, heriblandt de mere velkendte pionerer i den abstrakte kunst – Wassily Kandinsky, Kazimir Malevitj, František Kupka og Piet Mondrian.

Et virvar af symbolisme

I hendes billeder optræder mange forskellige symboler, som ikke kan oversættes entydigt. Nogle kan genkendes fra en kristen symbolverden, andre er hentet i antikke, østlige eller okkulte traditioner. De bærer deres oprindelige betydninger med sig, men får også nye i Hilma af Klints komplekse blanding af dem.

Hilma af Klint var i høj grad på forkant med udviklingen af den abstrakte kunst i 1900-tallets første årti, og malede sine første abstrakte malerier allerede i 1906. Dog udstillede hun aldrig de banebrydende billeder, men skrev i sit testamente, at der skulle gå mindst 20 år efter hendes død, før de måtte vises offentligt. Først da ville tiden være moden, mente hun.

Læs mere om udstillingen her

Læs mere om Louisiana her

 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!