Guide til 5 af årets fremragende julebryg

Julebryg - MikkellerFoto: Etikette fra bryggeriet Mikkeller.

Når du smager lakrids, kanal, blomme, enebær, appelsin, egetræ og grannåle i din øl er det sæson for julebryg. Og der er mange på hylderne. OplevByen.dk’s Arne Bak-Sørensen giver dig 5 bud på nogle af de bedste. Skål på en god og velsmagende jul!

En af de (få) gode ting ved november er, at julebryggen bliver sluppet løs i begyndelsen af måneden. Den mest kendte begivenhed er naturligvis første fredag i november, når Tuborgs berømte sneøl sættes til salg kl. 20.59. Den begivenhed kan ingen slå hvad angår opmærksomhed. De fleste af de små bryggerier frigiver derfor deres julebryg dagen før – i år altså torsdag den 4. november. Så det er på høje tid, at vi anbefaler nogle af årets julebryg. Her kommer fem gode bud.

Santas Little Helper fra Mikkeller

Santa's Little Helper - MikkellerMikkeller er Danmarks mest berømte mikrobryggeri – selv om bryggeriet er et såkaldt fantombryggeri, der brygger på lånt tid hos andre, mest i Belgien. De laver ofte flere, forskellige juleøl, men Santas Little Helper er som regel fremme hvert år. Skulle du ikke kunne finde den nyeste, kan du være heldig at få fingre i en tidligere årgang. De bliver den bestemt ikke ringere af.

Det er en stærk sag på ca. 10,9% alkohol, inspireret af de stærke, mørke, belgiske vinterøl. Den er – i modsætning til en del konkurrenter – ikke for sød, idet bryggeriet har ry for sjældent at spare på humlen. Den lever op til traditionen om at være ret krydret. Her bruges bl.a. korianderfrø, orangeskaller og brunt sukker. Den kan stærkt anbefales – en ægte klassiker.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale fra Carlsberg

Jacobsen Golden Naked Christmas AleBlandt ølentusiaster tales der ofte nedsættende om vort største bryggeri. Det er til dels uretfærdigt, især hvis man holder sig til Jacobsen-varianterne samt serien Semper Ardens. Her er der i mange år kommet to fremragende juleøl. Ud over ”Golden Naked” drejer det sig om Semper Ardens Christmas Ale. Her koncentrerer vi os om førstnævnte, men prøv dem begge!

Den fyldige maltsødme kombineret med en passende efterbitterhed giver en dejlig smag. Der er krydret med appelsin, kanel, lakrids og stenfrugter. En rar sag med en styrke på 7,5%. Den fås i 75 cl flaske, men er du rigtig heldig, finder du den også på fad. Selv har jeg oplevet dette i Wessels Kro i Sværtegade, men jeg ved ikke, om de også har den i år. Fadversionen virker endnu mere fyldig og velafbalanceret.

Hornbeer Juleøl

Hornbeer Juleøl

Hornbeer fra Kirke Hyllinge hører til i toppen blandt danske mikrobryggerier. Her brygges en variant med det naturlige navn Hornbeer Juleøl , der er kommet siden 2011. Den er også brygget efter belgisk forbillede. Der er anvendt gær fra belgisk trappistøl og lyse og mørke malte, så øllet smager let af karamel. Målet har været, at lave en øl, der passer til den danske julemad. Den er krydret med lidt enebær, en smule anis, blommer og andet godt. Den holder ca. 9% og kan, som næsten alt fra bryggeriet, anbefales. 50 cl flasker.

Secret Santa fra Amager Bryghus

Ved juletid er det helt i orden at være hemmelighedsfuld og overraske hinanden. Og Amager Bryghus er ingen undtagelse. Gennem det seneste år har man derfor holdt skjult, at der er lagret en unik øl af quadrupel-typen (atter en belgisk inspiration) på egetræ og grannåle. Den var dog også at finde i 2015, men blev hurtigt udsolgt.

Secret Santa - Amager BryghusSmagen går i den sødlige retning, mens næsen får tankerne hen på moden frugt, eg, slik og marcipan. Der er ikke mange flasker til rådighed, så prøv den, især hvis din smag går til den søde side, hvis du skulle være så heldig at finde den. Den holder hele 10,5% alkohol og fås på 50 cl flasker.

Verdens bedste juleøl?

Hidtil har vi holdt os til danske varianter, men skal man smage godt juleøl, kommer man ikke uden om de belgiske. Der kunne nævnes mange, men én må fremhæves: Gouden Carolus Christmas fra det lille bryggeri Het Anker i Mechelen. Det er et meget gammelt bryggeri, som ikke engang selv har et tappeanlæg til flasker. Men øl har man brygget siden begyndelsen af 1400-tallet. Denne juleøl vinder stort set alle de smagekonkurrencer, den deltager i. Den er noget helt særligt, brygget med tre humletyper og mindst seks forskellige krydderier. Duften er frugtagtig, og smagen er den mest komplekse, jeg kender for en juleøl. Lakrids opdager man nemt, men der er mange andre smagsnuancere at gå på jagt efter. Den holder 10,5% og fås på både 33 cl og 75 cl flasker.

Gouden Carolus Christmas
I Danmarks findes en ”uægte” variant, der hedder ”Best Christmas Wishes” og som forhandles af Meny-kæden. Køb den ikke! Selv om den er brygget på det rigtige bryggeri, er det ikke den rigtige juleøl. Jeg har dog ikke set den i år, så muligvis er den udgået.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!