En ny permanent udstilling på Christiansborg Slot tager dig med ind i Det Kongelige Festkøkken anno 1937, hvor lækre franske retter blev fremtryllet i de skinnende kobbergryder.
Festkøkkenet har gennemgået en grundig renovering, og fra 18. marts kan du opleve stemningen som den var under forberedelserne til Christian 10.’s kongelige taffel. Den største middag i 90 år med 275 gæster som blev holdt i anledning af kongens 25-års regeringsjubilæum.
Kulturformidler Mirja Thaulow fortæller om udstillingen : ”Vi vil formidle den stemning, der var i Det Kongelige Festkøkken i 1930’erne. Køkkenchefen, der råber sine kommandoer ud. Kokkene, der balancerer med de 20 kg tunge kobbergryder. Konditorerne, der med nænsom hånd løfter de raffinerede kongekroner af kandiserede frugter og placerer dem på kagens top. Fisken, der fileteres, og isblokkene, der lander med et dunk på bordene.”
Fornemme franske fristelser
Året er 1937. Det Kongelige Festkøkken er på kogepunktet. Det syder og bobler, og duften trænger op gennem loftet til de fine sale. Resultatet er en pragtmenu sammensat af tidens delikatesser og franske finesser: Suppe Ambassadeur, Fisketungefilet à la Nantua, Oksemørbrad Bouquetière, Kylling Parisienne og Is Royale.
Historikerne bag udstillingen har gransket hoffets arkiver fra Christian 10.’s tid og fundet et sandt festfyrværkeri af fransk gourmetkunst i menulisterne til de kongelige middage: kastanjesuppe, stegte urfugle og kongens livret, skildpaddesuppe.