Vinterjazz mere mangfoldig end nogensinde

Vinterjazz festival 2019Foto: Kim Matthai Leland.

Fra den 1.-24. februar vil byen atter swinge af jazz. Og der er noget for enhver smag, når et væld af udenlandske og danske musikere samles til festivalen Vinterjazz, som afholdes for 19. gang.

Om et par dage lyder startskuddet til Vinterjazz 2019, og i år rummer den landsdækkende jazzfestival intet mindre end 600 koncerter fordelt på mere end 150 spillesteder. Festivalens vokseværk og mangfoldighed kan tolkes som et bevis på, at jazzgenren hele tiden udvikler sig.

Et miks af nationaliteter og genrer

Koncerterne på Vinterjazz 2019 emmer af tværnationale samarbejder og bred genremæssig inspiration. For eksempel fusionerer den brasilianske superstjerne Egberto Gismonti med den danske saxofonist Lars Møller og bigbandet The Orchestra i et møde, hvor europæisk kompositionsmusik blandes med elementer fra sprudlende brasilianske rytmer. Og hvis du ikke kan få nok af samba-undertoner, kan du opleve den verdensberømte brasilianske gruppe Banda Black Rio, der krydrer jazzen med inspiration fra soul og funk. I en anden boldgade er der lagt op til rendyrket pariserstemning, når den fransk inspirerede trommeslager Daniel Humair møder svenskfødte Thommy Andersson og danske Benjamin Koppel. Desuden lægger London-baserede Fofoulah vejen forbi Vinterjazz, hvor deres afrikanske trommelyd vil blande sig med tonerne fra Exonyms, som er en elektronisk trio fra Odense. Og så kan du igen lytte til den danske kvintet Girls in Airports, der mikser moderne jazz med folk og elektronisk musik.

En kønsbevidst festival

Mangfoldigheden gennemsyrer også de seks temaer, som Vinterjazz-koncerterne er inddelt i. Et af temaerne hedder Wild at Heart og har rampelyset rettet mod markante kvindelige komponister, improvisatorer og bandledere. Heriblandt kan du opleve Sonja LaBianca, Maria Dybbroe, Kathrine Windfeld, Maria Faust og mange flere. Faktisk har flere af spillestederne eksplicit valgt at fokusere på kvindelige musikere i år. Tiltaget er et forsøg på at opveje den skæve kønsbalance, som hersker i musikbranchen og videreføre de demokratiske værdier, der traditionelt har præget jazz som udtryksform. Et andet tema er Jazz for Kids, som byder på kvalitetsjazz til børn i forskellige aldersgrupper. Og et tredje tema hedder Something Else og rummer kunstnere, som udfordrer og forandrer jazzgenren til – som navnet afslører – noget helt andet.

Fra DR Koncerthus til Brønshøj Vandtårn

Hvad med en jazzmesse i Brorsons Kirke? Eller en undergrundskoncert på Lygten Station? Det er ikke kun de optrædende kunstnere til årets Vinterjazz, der er præget af mangfoldighed. Festivalen foregår nemlig over hele landet, og i hovedstadsområdet varierer spillestederne fra DR Koncerthus til Brønshøj Vandtårn. Mens de etablerede jazzklubber fejrer, at sæsonen starter på ny, stimler publikum også sammen i små vinbarer, kulturhuse og biografer over hele byen.

Vinterjazz 2019 finder sted den 1.-24. februar i København og resten af landet.

Læs mere om Vinterjazz, program og billetter her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!