Bakkehusmuseet: Kamma Rahbeks romantiske have

Bakkehusmuseet på Frederiksberg viser denne sommer en udstilling om romantikkens natursyn og om Kamma Rahbeks romantiske have.

Som gæst kan du også opleve museets nye orangeri og komme med på havevandringer.

Om Bakkehuset

Bakkehusmuseet findes i det hus, hvor ægteparret Knud Lyne Rahbek (teaterdirektør, professor og forfatter) og Kamma Rahbek boede i guldalderen. Kamma blev kendt for sine litterære saloner og sin fremstilling af små dekorative papæsker. Parret flyttede ind i stuelejligheden i 1802, og med tiden opstod der et litterært miljø i deres hjem. Kendte personligheder som Adam Oehlenschläger, B.S. Ingemann, H.C. Ørsted, H.C. Andersen, og Johan Ludvig Heiberg havde deres gang i Bakkehuset.

Huset menes at være Frederiksbergs ældste (fra 1620-tallet) og ligger på Frederiksberg Bakke. I 1925 åbnede De Rahbekske Mindestuer og Kamma og K.L. Rahbeks lejlighed blev senere rekonstrueret. Med autentisk møblering, vægfarve og gardinophæng der giver et billede af, hvordan livet formede sig i Bakkehuset i begyndelsen af 1800-tallet.

Læs mere om huset og dets historie her

Udstillingen

Hvordan så Kamma Rahbeks have ud, og hvilke planter og grøntsager dyrkede hun? I 2017 blev den store, romantiske have genskabt, og udstillingen dokumenterer tankerne bag projektet. Den handler også om Kamma Rahbeks botaniske viden og om Romantikkens brug af blomstersymbolik.
Udstillingen viser eksempler på Kamma Rahbeks brug af blomstermotiver fra haven i hendes mange æsker, broderier, stambøger og malerier. Der er udlånt værker fra Rosenborg Slot, Københavns Museum og private samlere. Værkerne vises på museets 1. sal i den lejlighed, som tidligere fungerede som forfatterbolig. Lokalerne har aldrig været åbne for publikum før.
Udstillingen suppleres desuden af flere havevandringer: om den oprindelige haves udseende, om de planter og grønsager, Kamma Rahbek dyrkede og om udfordringerne ved at genskabe en have, der ikke længere findes fysiske spor efter. Der er også en havevandring med Charlotte Skibsted, der har stået for projektet. Hun gennemgår Kamma Rahbeks botaniske univers og taler om nytolkningen af Bakkehusets have. Turen gennem haven viser havetemaer fra skovbryn, de store værnetræer, den historiske blomsterhave med eksempler på udvalgte Kamma-blomster.

Læs mere om aktiviteterne her

Det nye orangeri

Det moderne, ottekantede orangeri er ikke kun levested for blomster, men byder i sommerhalvåret på skønne, kulinariske oplevelser i form af smørrebrød, kager, vin, snapse, kaffe og te – inspireret af historien og fortolket ud fra moderne smagsløg. I orangeriet lægges der vægt på håndværket, råvarerne og årstidernes skiften.
I 1700-tallet lå der er et ottekantet lysthus samt et orangeri i Bakkehusets have, og formen og indholdet fra disse to havebygninger er i 2017 blevet kombineret i Bakkehusets moderne orangeri. Orangeriet er tegnet af Rønnow Arkitekter ved Laust Ovesen.

Læs mere om orangeriet her

 

 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!