Anders Matthesen skærer igennem støjen

Anders Matthesen i sit nye show 'Shhh'.Anders Matthesen i sit nye show 'Shhh' i Falconer Salen. Foto: Claus Peuckert.

Med sit nye show ’Shhh’ viser Anders Matthesen, at han stadig rager op over de fleste i skoven af danske standup komikere. Han er tilbage med et sjovt, skarpt og tankevækkende show om larmen, vi omgiver os med, og hvad den gør ved os.

Anmeldelse

Man må bøje sig i støvet for en mand, der formår at holde en fyldt Falconersal i sin hule hånd i en time og 45 minutter straight – uden pause og uden nogen form for sidekicks, som Anders Matthesen formåede det ved premieren på sit nye show ’Shhh’.

Det er 3 år siden, vi sidst har hørt fra den nu 41-årige stand-up komiker, der senest optrådte med sin showturné ’Anders’. At han har været savnet vidnede de spontane, stående ovationer, da han viste sig på scenen, om. Det betød samtidig, som en veloplagt Anders Matthesen konstaterede, et voldsomt forøget pres i forhold til at indfri forventningerne.

’Shhh’, der er Anders Matthesens syvende onsmanshow, handler om al den støj, vi dagligt udsættes for, frivilligt opsøger og selv skaber i en moderne verden af konstante nyheder, underholdning og kommunikation på ipads, telefoner, computer, radio og tv.

Blæst af YouTube

Som den stand-upper Matthesen er, tager han udgangspunkt i sig selv og spinder showet om sine egne personlige erfaringer. Det er selvudleverende og meget morsomt, når vi f.eks. får indblik i Matthesens afhængighed af YouTube. Hvad der begynder med en uskyldig hundevideo, ender med at sluge hele natten, fordi nye film hele tiden byder sig til og leder til associationer, der straks må undersøges, indtil han om morgenen er fuldstændig blæst af ligegyldige indtryk, der til gengæld nu larmer i hovedet. De fleste har nok en rem af huden, hvilket gør det personlige genkendeligt og relevant.

Anders Matthesen er en lynskarp iagttager af alle de ting, vi går og siger, selvom det ikke nødvendigvis giver mening. En samtale om det evige tema ’vejret’ er spot on. Der er oplevelser fra slagterbutikken, hvor Matthesen har luret kundetyperne fra håndværkeren, der med øredøvende morgenfrisk røst afgiver sin bestilling, og til den tjekkede frederiksbergborger, der bestiller i punktform ’nakkekam’, ’mør’ ’fire til middag’.

‘Fortsat god dag’

Der er det vi siger, at vi ikke siger, men som vi siger alligevel, når vi siger ”jeg siger ikke, men..” Der er dem, der tager hele armen og begynder en sygdomshistorie så lang, at den aldrig stopper, når vi uden at mene det helt så bogstaveligt spørger ”hvordan går det? Der er irritationen over den anmassende kommunikation, som når Fakta-ekspedienten siger ”Kan du have en god dag”, hvortil Matthesen spørger ”Det ved jeg ikke, kan jeg det?” Eller værre, når han ønskes ”en fortsat god dag”, som om det tages for givet, at det i forvejen var en god dag.

Han spidder vores måde at bruge telefon, sms og sociale medier på, og hvad skal vi egentlig bruge Mascha Vangs nybagte speltboller til?

Anders Matthesen er et multitalent, der udover stand-up, også kan skrive skuespiller, rapper, instruktør og manuskriptforfatter på sit CV. I bagkataloget er bl.a. ’Jul på Vesterbro’, filmen ’Terkel i Knibe’ og hovedrollen som Simon Spies i Nikolaj Cederholms musical ’Simon’. I ’Shhh’ fornægter evnerne sig ikke, det er for eksempel kosteligt at opleve Matthesen gestalte og ramme sine forskellige mennesketyper på kornet.

Støjen gør os immune overfor det vigtige

I den efterhånden store skov af danske stand-up komikere er Anders Matthesen blandt de få, der rager op. Han vil ikke blot underholde, men har også noget vigtigt på hjerte. Han vil med sine egne ord ”at vi skal have noget med hjem”. Og det fik vi.

En af showets pointer er, at den konstante støj, der omgiver os og som vi selv – Matthesen inkluderet – bidrager til, betyder, at vi ikke længere kan orientere os og prioritere, hvad der er vigtige informationer, som kræver handling.

Vi har udviklet en immunitet overfor overfloden af information; om det er nybagte speltboller eller klodens forhøjede vandstand er ét fedt. Og vi har mistet den kritiske sans i forhold til hvad der er sandt eller falsk, for ingen undersøger længere rigtigheden af noget. I stedet tror vi ukritisk på det, hvis det står på Wikipedia. Støjen fylder så meget, at da Matthesen blev sat af på en grønlandsk klippetop langt fra alt kunne han ikke mærke stilheden og roen, fordi det larmede i hans hoved.

Støjen gør os immune overfor det vigtigste – det var et de budskaber Anders Matthesen sendte publikum hjem med. Forventningerne blev fuldt ud indfriet med et show, der både var morsomt, skarpt og tankevækkende.

Anders Matthesens show ‘Shhh’ kan opleves i Falconer Salen til og med 29. september, hvorefter det tager på turné i resten af landet.

Læs mere om Anders Matthesens show ’Shhh’ her.

Bestil billetter til Anders Matthesens show ‘Shhh’ her. 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!