Preben Kristensen fejrer 40-års jubilæum

Suffløren - Preben KristensenPreben Kristensen fejrer sit 40 års jubilæum med forestillingen Suffløren. Foto: Folketeatret.

Preben Kristen mestrer det hele fra parodien over musical til karakterrollen og nu kan han fejre sit 40 års jubilæum. Det sker med Folketeatrets opsætning af ‘Suffløren’, der har premiere den 15. februar. Læs vores miniportræt af den folkekære skuespiller.

Den folkekære skuespiller Preben Kristensen fejrer sit 40-jubilæum med rollen som en af teatrets anonyme medarbejdere; suffløren. Det sker i Folketeatrets forestilling ‘Suffløren’, der har premiere den 15. februar. ‘Suffløren’ synes velvalgt som jubilæumsforestilling. Preben Kristensen er alene på scenen og oven i købet handler stykket om livet på teatret.

Placeret i et hjørne eller i en lille sort kasse sidder suffløren, prøve efter prøve, aften efter aften og kan alle ordene i manuskriptet. Parat med en hjælp, der helst ikke skal være brug for. Men han kender sine tekster og elsker teatret, hvor han trives bedre end i det virkelige liv, der skal leves uden manuskriptets rettesnor. Denne aften dukker skuespillerne ikke op, og suffløren må selv indtage scenen. Først tøvende, siden med en selvfølgelighed, der afslører et virtuost kendskab til de store, klassiske tekster.

Fra Dronning Margrethe til Tjekhov

Preben Kristensen blev landskendt for sit samarbejde med Thomas Eje og Anders Bircow i den populære show- og musikgruppe Linie 3, hvor han bl.a. brillerede med sine Dronning Margrethe parodier. Han er uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen, og allerede her mødte han Anders Bircow og Thomas Eje. De optrådte sammen på Jacob’s Bar BQ i Aarhus og fik i 1979 et stort gennembrud som Linie 3 i TV i Teltet. Linie 3 optræder stadig med sine musikalske shows krydret med parodier af kendte, bl.a. Dronning Margrethe.

Preben Kristensen har sideløbende gennem alle årene arbejdet som skuespiller. Han begyndte på Aarhus Teater i 1978 og var ansat på teatret frem til 1983. Siden har han arbejdet freelance på forskellige teatre i København med roller fra det dramatiske teater over musical til lystspil og revy.

Sit store gennembrud som karakterskuespiller fik Preben Kristensen på Rialto Teatret i 1983 med forestillingen ‘Det var en lørdag aften’. Af væsentlige roller kan nævnes: ‘Ken i Det er vel mit liv’ (1998); George i ‘Hvem er bange for Virginia Woolf?’ (2003); Phantomet i Det ny Teaters opsætning af ‘The Phantom of the Opera’ 2001 og 2009; Leopold i ‘Sommer i Tyrol’ (2005) (forestillingen fik en Reumert samme år); Kong Claudius i Shakespeares ‘Hamlet’ 2008; Sweeney i Stephen Sondheims ‘Sweeney Todd’ (2009) og debuten på Det Kongelige Teater i 2010 som Pjotr Sorin i Tjekhovs ‘Mågen’.

På tv har Preben Kristensen bl.a. medvirket i ‘Bryggeren’, ‘Charlot og Charlotte’, ‘Forbrydelsen 2’ og ‘Borgen 3’. Desuden har han lagt sang- og talestemme til utallige tegnefilm.

Preben Kristensens jubilæumsforestilling Suffløren spiller fra d. 15. februar til d. 25. marts på Folketeatrets scene Hippodromen, Nørregade 39, 1165 København K.

Læs mere om Preben Kristensens jubilæumsforestilling Suffløren på Folketeatret og tjek billetter her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!