Leviathan – En film om Putins Rusland

’Leviathan’ er både en sjov, ramsaltet og kritisk film om Putins Rusland, men er samtidig en kompleks menneskelig tragedie af dostojevskijsk format om tidløse menneskelige og russiske dilemmaer (Kim Skotte, Politiken)

Årets russiske Oscarkandidat stryger hverken magthaverne eller den menige befolkning med hårene. Filmen udspilles i en vindblæst by på Kolahalvøen, hvor Kolja har indrettet sig med sin anden hustru og sin søn fra første ægteskab. Uheldigvis har byens anløbne borgmester udset sig lige netop den grund, som Koljas hus befinder sig på, til et større byggeprojekt.

Kolja engagerer en gammel advokatven, men individet har ikke stærke odds, når først magtbrynden ruller sig ud. De iskolde horisonter domineres af skibsvrag og skelettet fra en strandet hval, men selv om symbolikken står lysende klart, lodder ‘Leviathan’ store menneskelige, moralske og politiske dybder.

Filmen har premiere den 8. januar 2015 og kan bl.a. ses i Grand Teatret
Bestil billetter og læs mere om filmen her

Sagnet om Leviathan

I det Gamle Testamente er Leviathan et stort havuhyre eller hval. Det er selvsamme havuhyre, som den engelske forfatter, Thomas Hobbes refererer til i sit hovedværk fra 1651, hvor det frygtelige uhyre anvendes som et billede på statsmagten.

Hovedsynspunktet i bogen er, at mennesket ubetinget har pligt til at adlyde statsmagten, men at det frivilligt har påtaget sig denne pligt, efter at det har indset, at det kun kan overleve ved at underkaste sig fællesskabets love. Alternativet er alles krig mod alle, da menneskets handlinger ifølge Hobbes er styret af begær og selvopholdelsesdrift, der først udslukkes med døden, og det konkurrerer til stadighed med andre om de sparsomme goder.

Et af problemerne opstår, når statsmagten ikke længere er til for at beskytte borgerne fra at udrydde hinanden, men i stedet gør alt for at beskytte sig selv og gerne på bekostning af den enkelte borger.

Topkarakterer

Kim Skotte, Politikken
‘Filmet, så landskabet får sit eget mageløse liv, er ’Leviathan’ et kraftfuldt mesterværk, der giver årets hovedkonkurrence et løft op til luftlagene, hvor englene synger bas med vodkasprukken røst’

The Guardian (5/5)
‘Leviathan – a new Russian masterpiece’

Empire (5/5)
‘Frustrating, funny at points, heartbreaking and quite magnificently shot throughout, Leviathan is one of the films of the year’

New York Post (4/4)
‘Powerful allegory in ‘Leviathan’ explores Putin’s corrupt Russia’

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!