En god biograf

Dagmar biograf i KøbenhavnMartin Tang, Visign.dk

En tur i biografen er en helhedsoplevelse. Det handler ikke kun om, hvilken film man ser, men også hvor man ser den. Dagmar ved Rådhuspladsen har så meget stemning og atmosfære og så meget historie, at den bestemt er et besøg værd

Vi har udvalgt en række biografer, som vi synes, alle tilbyder den helt særlige atmosfære, som sætter dig i den rette stemning og udgør et godt supplement til filmoplevelsen. Den seneste tilføjelse på vores liste over stemningsfyldte biografer, er biografen Dagmar (Nordisk Film Biografer Dagmar), som ligger ved Rådhuspladsen på hjørnet af H.C. Andersens Boulevard og Jernbanegade, og indtager således en central plads i København, såvel geografisk som kunstnerisk.

Fra teater til biograf

Biografen er ny på vores liste, men bestemt ikke ny som biograf i København. Biografen slog dørene op i 1939, og blev på sin tid betegnet som et teknisk vidunder, og som en af byens bedste biografer hvad angik udbud og kvalitet.

Historien om Dagmar starter dog allerede i 1883, hvor der i bygningen blev oprettet et teater, som blev samlingspunkt for både vigtige premierer af bl.a. Strindberg, Ibsen, E. Brandes og Wied samt flere kunstneriske eksperimenter. Det sidste er noget, som er videreført til biografens filosofi i dag, hvor programmet ofte kan præsentere en række smalle og mere kunstneriske produktioner.

Værnemagten og store direktører

Selvom Dagmar, såvel i form af teater som biograf, altid har været kendt for sin kvalitet, var det ikke kun positive historier, der kom ud af Dagmar. Under besættelsestiden indtog den tyske værnemagt biografen og der har floreret mange rygter om, at Gestapo brugte kælderen som tortursted.

Den tid er dog for længst forbi og efter befrielsen fortsatte Dagmar sin stræben efter at opretholde sin tradition og ry for kvalitetsudbud til det sofistikerede publikum. Ambitionen om at sikre et højt niveau af kvalitet er også blevet understøttet af, at prominente navne som Carl Th. Dreyer og Henning Carlsen begge har siddet i direktørstolen.

I 2006 blev Dagmar købt af Nordisk Film biografer A/S. I 2008 blev biografen renoveret.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!