“The Danish Girl”- om Einar, der blev Lili

The danish girlFoto: dk.filmtrailer.com

“The Danish Girl” kan netop nu opleves i biograferne. Filmen er baseret på den autentiske historie om den første person, der fik en kønsskifteoperation.

“The Danish Girl” er en amerikansk film, instrueret af Tom Hooper. Det er et drama, der finder sted i hjertet af København, med engelske Eddie Redmayne og svenske Alicia Vikander i hovedrollerne som malerne Einar og Gerda Wegener. Filmen er baseret på David Ebershoffs biografi om Einar Wegener/Lili Elbe og hendes kamp, jagt og søgen på sin sande identitet.

En autentisk fortælling

Filmen skildrer således den autentiske historie om den danske transkvinde Lili Elbe, der blev født som Einar Wegener i 1882 og som formentlig var den første transkønnede person i verden, der gennemgik en kønsskifteoperation.

Filmens klimaks tager til, da Einar Wegener sidder model, iført kjole til hustru, Gerda Wegeners maleri. Her dukker hans sande identitet frem, nemlig kvinden, Lili Elbe. En transformation, der ikke kun indebærer en forvandling fra mand til kvinde, men også en radikal ændring af ægteskabet med Gerda, der langsomt må tage afsked med sin mand, model og muse.

København spiller med

Store dele af filmen er optaget i København, hvor Einar og Gerda Wegener boede. Det er f.eks. en oplevelse at se et Nyhavn, som det tog sig ud i 1920’erne. Københavns Rådhus spiller hospital, mens området omkring Bredgade og Marmorkirken agerer overbevisende som Paris. Også Snaregade, Charlottenborg og Det Kongelige Teater har roller i “The Danish Girl”. Men Vejle Fjord, hvor Einar Wegener oprindelig kom fra, har til gengæld fået en stand-in i form af et meget lidt dansk norsk fjeldlandskab..

Filmen er nomineret til fire Oscars

“The Danish Girl” er blevet nomineret til hele fire Oscarstatuetter. Heriblandt er tidligere Oscarvinder Eddie Redmayne nomineret til bedste mandlige hovedrolle, mens Alicia Vikander er nomineret til bedste kvindelige birolle. Derudover er der også nomineringer for bedste produktion og kostumedesign.

“The Danish Girl” kan i øjeblikket ses i byens biografer.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!