Massageguide: Hvilken form skal du vælge?

Massage Guide - Hot Stone massage

Bliv klogere på 9 forskellige typer massagebehandlinger og find ud af hvilke problemer de hver især kan løse for dig. Læs bl.a. om Klassisk Massage, Sportsmassage, Kropsterapi, Hot Stone og Kranio Sakral.

Du klager over spændingshovedpine og din veninde fortæller dig ivrigt, at du bestemt skal besøge den klinik, som hun besøgte i sidste uge og hvor hun fik den skønneste massage. Du bestiller straks en tid, og glæder dig til, at den hovedpine nu vil forsvinde – for massage må da lige være det, der skal til, for at få bugt med den. Men du forlader klinikken efter behandlingen og er ærlig talt lidt skuffet. For selvom det var skønt og meget afslappende, så er hovedpinen og spændingerne der stadig. ”Massage virker altså ikke”, tænker du måske. Jo, det gør det bestemt – du skal bare vælge den rigtige type af massage. For har du spændingshovedpine, så er det ikke sikkert at afslappende wellnessmassage er nok til at løsne op for spændingerne. Du skal sandsynligvis have fysiurgisk massage, sportsmassage, kropsterapi eller noget helt andet, som er langt mere effektivt til at fjerne spændinger og dermed den irriterende hovedpine.
Læs her om de mest almindelige typer af massagebehandlinger og om hvad de gør ved din krop og dit sind.

Wellness-massage

 

Woman enjoying a massage therapyHvad? Wellness-massage er primært en skøn forkælelse af krop og sind. Det er en afslappende og afspændende form for massage, hvor hele eller dele af kroppen roligt bliver masseret igennem. Under behandlingen vil der typisk være beroligende musik og en skøn duft, som har afstressende indvirkning på krop og sind. Denne form for massagebehandling finder du hos stort set alle wellness-klinikker, spahoteller og lignende.

Hvordan? Der masseres med lange, blide strøg, som virker meget afslappende, afstressende og beroligende. Massagen løsner op for milde spændinger og øger blodcirkulationen, så musklerne får tilført ny energi og masser af ilt.

Hvornår? Når du trænger til forkælelse og til at stresse helt af. Efter behandlingen vil du føle dig afslappet og mere i kontakt med dig selv.

Fysiurgisk massage / klassisk massage

Physiotherapist massaging patient

Hvad? Klassisk massage er en fysiurgisk massageform, hvor musklerne bliver masseret i dybden fra udspring til hæfte. Det er en af de mest effektive og problemløsende massageformer, og er god til at løsne op for spændinger og lindre ømme muskler. Ved denne type af massage er fokus på at få muskler, sener og led – det vil sige hele bevægeapparatet – til at fungere optimalt.

Hvordan? Massageteknikkerne aktiverer nervesystemet og løsner dermed op for spændinger, øger blodgennemstrømningen i muskler og væv og øger udskillelsen af ophobede affaldsstoffer. På den måde genoprettes balancen i musklerne, så du bliver smertefri og generelt føler dig bedre tilpas.

Hvornår? Når du har ømme muskler på grund af eksempelvis stillesiddende arbejde, stress eller belastning af kroppen og trænger til at få løsnet op for spændinger og lindre de ømme muskler. Måske har du spændingshovedpine eller føler på anden vis, at din krop er i ubalance, eller måske er musklerne i dine skuldre, nakke og ryg fastspændte og ømme.

Sportsmassage

Masseuse stretching the right leg of an athletic woman

Hvad? Sportsmassage er hovedsageligt målrettet muskler, som er belastet på grund af motion og træning. Når du træner, så kan der ophobes spændinger og stress i muskler og væv, som kan give ømme muskler og eventuelt skader. Massageformen kan dog – trods navnet – også med fordel anvendes, hvis du eksempelvis har spændte, stive og ømme muskler og led i nakke, ryg eller skuldre på grund af forkert arbejds- eller kropstilling.

Hvordan? De særlige dybdegående massageteknikker, som anvendes til denne form for behandling, hjælper til at løsne anspændte muskler, lindre smerter og hævelse og mindske risikoen for skader. Massagen fjerne myoser, affaldsstoffer og mælkesyre i musklerne og giver en bedre gennemstrømning i lymfesystem og blodkar. Der bliver taget godt ved, så selvom massagen selvfølgelig bliver tilpasset din smertegrænse, så gælder det her, at det skal gøre ondt, før det gør godt.

Hvornår? Når dine muskler er overbelastede, anspændte og stressede og du kan mærker myoser, syreophobning eller anden form for smerte. Du kan måske mærke, at du ikke har den samme ”bevægelsesfrihed”, som du plejer, fordi dine muskler og led er stramme, ømme og hævede, og her vil sportsmassage være et godt valg.

Graviditetsmassage

Graviditetsmassage

Hvad? Graviditetsmassage er en blid og rolig massageform, som er målrettet gravide kvinder uanset, hvor langt de er i graviditeten. Massagen lindrer mange af de gener, som en stor og tung mave og de mange hormoner, der drøner rundt i kroppen, kan give. Det er eksempelvis lændesmerter, ødemer, hævede ben og fødder, uro, spændingshovedpine, iskiassmerter, bækkensmerter, søvn- og fordøjelsesbesvær. Undersøgelser viser, at graviditetsmassage ligeledes kan have en gavnlig effekt på psykiske problemer som stress eller angst og nervøsitet for eksempelvis fødslen.

Hvordan? Den rolige massageform virker afspændende og beroligende og hjælper til en bedre blodgennemstrømning i kroppen. Massagen giver ro i kroppen, som vil give en bedre søvn, mere bevægelsesfrihed og et generelt øget velvære. Du kan desuden opleve, at føle dig i bedre kontakt med dig selv og dit barn i maven, hvilket også kan være gavnligt under selve fødslen.

Under behandlingen ligger du på en speciallavet briks, som tager hensyn til den store mave, og som oftest bliver der udelukkende benyttet 100% rene eller økologiske olier til behandlingen.

Hvornår? Hvis du døjer med nogle af de nævnte graviditetsgener, som rammer langt de fleste gravide kvinder, så kan denne massageform hjælpe dig. Hvis du hører til blandt de få, som slipper for disse gener, og du bare gerne vil forkæle dig selv og dermed din lille baby, så er graviditetsmassage en af de allerbedste gaver, du kan give din gravide krop.

Kropsterapi

Masseur Doing Massage On Man Body In The Spa Salon

Hvad? Kropsterapi er noget helt andet end de mere almindelig former for massagebehandlinger. Kropsterapi bygger på en helhedsforståelse af kroppen og på viden om, hvordan spændingerne i kroppen hænger sammen i et mønster. Når der løsnes op for dette spændingsmønster, så opnår man en følelse af ro, lethed og velvære på et helt andet plan end hvis behandlingen kun havde løsnet en del af spændingen. Kropsterapi er således særdeles effektiv til at afhjælpe stress, migræne, hovedpine, rygproblemer, sportsskader, depression, angst og flere andre psykiske og fysiske lidelser.

Hvordan? Kropsterapi gør brug af teknikker der løsner og forløser. Her bruges blandt andet pulserende massage, akupressur, ledfrigørelse, meridianmassage, zoneterapi, åndedrætsteknikker, stræk og samtaleterapi.

Ofte begynder behandlingen med en samtalt mellem dig og terapeuten om, hvordan din krop har det og hvorfor du er kommet. Du fortæller om, hvilke gener du har, og hvordan du oplever dem. På baggrund af dette påbegyndes selve behandlingen, hvor du ligger behageligt på en briks under et tæppe.

Hvornår? Når du har enten fysiske og/eller psykiske lidelser og har lyst til at prøve en lidt anderledes form for behandling, som ser kroppen som en helhed og søger at løse problemet ved at se på, hvordan noget ét sted i kroppen kan påvirke noget andre steder i kroppen.

Kranio Sakral Terapi

Neck therapy

Hvad? Kranio Sakral Terapi – forkortet KST – er en meget nænsom og blid massageform, som samtidig virker meget dybdegående. Formålet med KST er at påvirke kroppen, så den så at sige helbreder sig selv. KST kom til Danmark fra USA i 1980’erne og bliver i dag praktiseret af såvel læger og sygeplejersker som terapeuter og andet sundhedspersonale.

KST er et biomekanisk og energetisk håndværk, som kan have stor effekt på en lang række lidelser lige fra spændingshovedpine og migræne til problemer med hud, søvn eller fordøjelsen. Samtidig virker behandlingen utrolig afstressende og dybdeafspændende.

Hvordan? KST behandler nervesystemet gennem forskellige teknikker, der genopretter skævheder og spændinger, som belaster systemet. Ved at afspænde leddene mellem knoglerne og strække de membraner, som holder hjernen på plads, bliver både hjernevæskens og blodets cirkulation forbedret. KST arbejder ligeledes med kroppens muskler, bindevæv og organer og har derfor en effekt på hele kroppen – også immunforsvaret, nerve- og hormonsystemet.

Hvornår? Når du ønsker en blid men særdeles effektiv behandling af en lang række af problemer og udfordringer i kroppen. Du skal ikke være den type, som holder på, at ”det skal gøre ondt, før det gør godt”, men i stedet være åben for, at man ved at lytte til kroppens rytmer og bevægelser og ved at samarbejde med kroppen kan opnå virkelig gode resultater.

Thai-massage

 

Set collection with many different images of the woman getting tHvad? Thai-massage stammer egentlig fra buddhistiske klostre i Indien, hvor munkene brugte metoden til at bevare et sundt helbred. Massageform kombinerer akupressur, yoga og ayurveda, som er en oldgammel holistisk livsfilosofi.

Thai-massage kan især afhjælpe muskelspændinger og -smerter og lindre ømme muskler i ryg, skuldre eller nakke, der er belastet af eksempelvis dårlig arbejds- eller kropsstilling.

Hvordan? Thai-massage er lidt anderledes end mange andre former for massagebehandlinger, da man ikke ”gnubber” på musklerne, men i stedet strækker musklerne og trykker på udvalgte følsomme steder. Massagen foregår således heller ikke med olie, da du faktisk har et let lag tøj på under behandlingen.
Behandleren bruger sine hænder, knæ, ben og fødder til at hjælpe dig ind i de virksomme yogastillinger og -stræk og presser samtidig på dine ømme punkter og muskler med teknikker hentet fra akupunkturen.
Efter en omgang thai-massage vil du føle dig smidig og bevægelig i dine muskler og led og mere frisk og let i kroppen.

Hvornår? Når du vil prøve en anderledes og mere aktiv form for behandling, fremfor de mere traditionelle former, hvor du ligger stille på en briks og modtager behandling. Du skal være tryg ved at lade behandleren føre dig ind i de forskellige stillinger og være tilpas med, at I vil ”arbejde” tæt sammen.

Hot Stone massage

therapist giving a hot stone massage to woman

Hvad? Hot stones – eller på dansk, varme sten – har været brugt i flere årtusinder i forbindelse med behandling og helbredelse. Der er stor tradition i Kina for at bruge de varme sten, ligesom indianerne brugte dem i forbindelse med forskellige behandlinger.
De varme sten kan bruges i forbindelse med andre typer af massager, eksempelvis wellnessmassage eller den mere dybdegående sportsmassage. Hotstone massage kan give dig muskelafspænding, smertelindring, bedre blodcirkulation og ikke mindst mental afstresning og afslapning.

Hvordan? Varmen fra stenene afslapper og afspænder musklerne langt bedre end massage alene. Når vævet varmes op udvides blod- og lymfekarrene, hvilket giver en bedre blodgennemstrømning, der lindrer spændte og ømme muskler. Massagen kan foregå med stenene, som føres over musklerne med blide strøg og/eller med hænderne, som ved almindelig massage. Hotstone massage består således af massage kombineret med at de varme sten lægges på udvalgte ømme punkter, hvor varmen kan trænge dybt ned og gøre stor gavn.

Hvornår? Du kan både bruge hot stone massage som en skøn og afslappende wellnessbehandling og som en effektiv og dybdevirkende massagebehandling, som lindrer ømme muskler og løsner op for spændinger. Effekten afhænger af hvilken type af massage, de varme sten kombineres med.

Fodmassage

Feet Massage

Hvad? Fodmassage er en blid og velgørende massageform, som er målrettet hele foden inklusive tæerne. Behandlingen virker meget afslappende og afstressende og efterfølgende vil du have en følelse af, at du nærmest flyver hen over jorden. Fodmassage er også særdeles effektiv mod kramper, spændinger, smerter og uro i benene. Smerter og spændinger i fødderne kan være med til, at du går forkert, hvilket kan give dig smerter og spændinger i resten af kroppen. Derfor kan det være en god ide at give dine fødder lidt ekstra opmærksomhed i form af fodmassage i ny og næ.

Hvordan? Den dybdegående massage af fødderne og tæerne virker ikke bare gavnligt på selve fødderne, men faktisk også på resten af kroppen. Massagen forbedrer blodcirkulationen, giver dig større bevægelsesfrihed i muskler og led, blødgør og afspænder muskulaturen og hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer.

Hvornår? Fodmassage kan både bruges som ren forkælelse og afslapning og som behandling af spændinger, smerter, kramper, uro i benene, mv. Uanset dit mål med behandlingen, så vil dine fødder takke dig for den opmærksom og pleje, som fodmassagen giver dem – og det er trods alt vores fødder, som skal bære os gennem hele livet.

Læs mere om de forskellige massageformer og tilbud på massage her. 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!