Slip læselysten løs på festivalen KBH Læser

Københavns Litteraturfestival KBH LæserFoto: Københavns Litteraturfestival.

Københavns Litteraturfestival KBH Læser løber for 10. gang af stablen. På fredag begynder festivalen, der strækker sig over 10 dage med vidt forskellige litterære arrangementer.

For 10. år i træk er byen ramme om Københavns Litteraturfestival KBH Læser. Det er et stort event med masser af litteraturarrangementer rundt om i byen i dagene fra den 23. februar til den 4. marts. I år er temaet manifester. En forholdsvis ukendt genre, som de færreste nok læser til daglig, men de fleste har måske hørt om Det Kommunistiske Manifest eller Det Surrealistiske Manifest – to manifester der har skrevet sig ind i historien.

Manifester er en genre, der i den grad vil noget. Det handler ikke om at underholde men om at manifestere et budskab, der oftest er skarpt og stridslystent. Det er kampskrifter, der engagerer, får læseren op af stolen – og måske stimulerer læselysten. Det er sådanne tekster, man kan møde under KBH Læser.

Manifest om den oversete litteratur

Manifester skrives stadigvæk. Heldigvis. Af nyere og danske manifester er det værd at nævne Forlaget Gladiators manifest Sandalserien, som er en udgivelsesrække af, hvad forlaget kalder De oversete stemmers manifest. I manifestet hertil skriver forlaget blandt andet, at de vil gøre opmærksom på en hel række glemte forfatteres værker ved simpelthen at genudgive dem. Så de bliver tilgængelige. Så de kan genlæses, så det skøre får plads, så smerten og desperationen har et sted at være. Hans Otto Jørgensen fra Gladiator kan høres under festivalen i en samtale på Københavns Hovedbibliotek om netop de oversete stemmer i dansk litteraturhistorie.

Fra Blicher til Ungdomshuset

Kig i festivalprogrammet, og vælg mellem næsten 100 arrangementer der foregår lige så mange forskellige steder i byen – på biblioteker, cafeer og hos boghandlere. Dyk fx ned i Steen Steensen Blichers manifest fra 1827, som blev skrevet op til udgivelsen af tidsskriftet Nordlyset, hvori han udgav sine egne noveller. Eller mød forfatteren Sara Omar, der for nylig fik udgivet sin meget omtalte roman Dødevaskeren som et kampskrift om undertrykte kvinder, og hør forfatteren Klaus Lynggaard fortælle om 80’ernes kampberedte litteratur og miljø omkring Ungdomshuset. Tjek endelig også arrangementerne, der manifesterer emner omkring køn og identitet.

Københavns Litteraturfestival KBH Læser foregår i perioden 23. februar til 4. marts.

Læs boghandleres og andre litteraturkyndiges personlige anbefalinger til arrangementer her.

Læs Litteraturfestivalens program her.

Besøg Litteraturfestivalens facebookside, hvor der hver dag frem til den 23. februar postes et såkaldt minifest.

 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!