Har du aldrig været i Cinemateket, er det måske på tide at stifte bekendtskab med det dynamiske filmhus i Gothersgade. Her er biograf, museum og bibliotek foruden en masse aktiviteter og arrangementer.
Cinemateket er en del af Det Danske Filminstitut, og ligger i Gothersgade 55 i København. Cinemateket begyndte som Filmmuseet, etableret den 11. november 1941 på Christianshavn. Siden da har museet haft til opgave at indsamle, dokumentere og bevare den danske filmarv, foruden at formidle viden om filmhistorie, filmkunst og filmkultur. Filmmuseet flyttede i 1997 fra Christianshavn til Gothersgade og blev en del af Det Danske Filminstitut som hhv. Cinemateket og Filmarkivet. Siden har der været programsat ca. 40 forestillinger om ugen plus formiddagsforestillinger for børnehave- og skolebørn. Der vises omkring 1.100 forskellige filmtitler pr. år, og i 2016 var besøgstallet 116.000.
Tre biografsale
Cinemateket har tre biografsale: Bio Carl har 182 pladser, og opkaldt efter filminstruktøren Carl Th. Dreyer. Bio Asta har 140 pladser, og er opkaldt efter skuespilleren Asta Nielsen. Bio Benjamin er Cinematekets mindste biograf, der bruges til bl.a. festivalvisninger. Bio Benjamin er opkaldt efter instruktør m.m. Benjamin Christensen.
Museet skal udbrede kendskabet til film
Cinemateket er også et museum, der har til ansvar at udbrede kendskabet til både kendte og ukendte film fra filmhistorien, og at vise udvalgte film fra samtiden, der ellers ikke ville være blevet vist i de danske biografer. Der vises op mod 70 forskellige filmtitler hver måned. Året rundt lægger Cinemateket også hus til filmvisninger i forbindelse med de forskellige københavnske filmfestivaler.
Biblioteket har 70.000 bøger og 2,5 mio. filmprogrammer
På Cinematekets 1. sal findes DFIs bibliotek, som er en verdens største samlinger af litteratur om film og tv. Biblioteket i Gothersgade har 70.000 bøger til udlån og over 2,5 mio. avisudklip og filmprogrammer i skufferne.
Biblioteket huser også et videotek, hvor der kan streames og afspilles over 11.000 spillefilm, kort- og dokumentarfilm og tv-serier. Bl.a. film fra det tidligere Statens Filmcentral, og alle de film som nu distribueres via Filmcentralen til skoler og Filmstriben til biblioteker. Endelig er der adgang til Mediestream, som rummer flere hundrede tusinde timers udsendelser fra Statsbibliotekets unikke samling af dansk radio og tv, samt mere end 50.000 tv- og biografreklamer. Billed- og Plakatarkivet indeholder mere end 2,5 mio. genstande; stills, negativer, plakater m.m.
Aktiviteter fra Friday Late Night til Søndagsmartiné
Der er Cinemateks-aktiviteter rundt om i landet, der er open air-visninger, sing-along-film, samarbejder med interessegrupper, festivaler og meget mere. Eksempler på aktiviteter er:
- Friday Late Night, som er Cinematekets faste, månedlige aften i filmens, musikken og især musikfilmens tegn. Der er happy hour og DJ i Asta Bar, før aftenens film.
- Søndagsmatiné, der viser musikdokumentarfilm om klassisk musik og jazz.
- SneakBar, der inviterer til premiere på nogle af Filmværkstedets nyeste film. SneakBar er en enestående mulighed for at se, hvad dansk films unge talenter har at byde på. Der er fri entré.
- Krimiklubben viser film i krimigenren præsenteret af Cinematekets faste ‘partner in crime’ Bo Tao Michaëlis.
- Kunstklubben sætter spot på toneangivende kunstnere og kunstretninger præsenteret på film.
- Psych-Out!-biffen hylder b-filmen, kultfilmen, det syrede, smalle og fantastiske. Psych-Out! er et samarbejde mellem Cinemateket og filmklubben Station 16.
- Månedens Film er Cinematekets egne premierefilm; film der ikke får premiere i andre danske biografer, og som man derfor unikt har mulighed for at se på det store lærred i Cinemateket.
- Film, tapas & cocktails: I samarbejde med Restaurant SULT og Copenhagen Fashion Film inviterer Cinemateket løbende på eksklusive aftener, der kombinerer tapas og film. Der er menu og cocktails i SULT fra kl. 17:00 fulgt af film kl. 18:00.