Vartov – et kultursted i Grundtvigs ånd

VartovVartov - et kulturelt og grundvigsk samlingssted. Foto: Julie Bach Sandholm.

Hvad er Vartov egentlig? Det er et kulturelt samlingssted placeret i hjertet af byen. Her summer af liv i den historiske bygning med aktiviteter og arrangementer i Grundtvigs ånd.

Den historiske bygning Vartov, som ejes af Grundtvigsk Forum, er et kulturelt pejlemærke midt i byen med Københavns Rådhus som nærmeste nabo. Vartov er i dag, udover at være præget af den grundtvigske ånd, samlingssted for en lang række institutioner, centre og aktiviteter – bygningen huser sågar et kollegium for studerende. Vartov var, med sine flere hundreder år på bagen, oprindeligt bygget som hospital, der skulle huse byens syge. Nu bruges de renoverede lokaler dog anderledes, da Vartov i mere end 50 år bl.a. har fungeret som kursus- og konferencested.

Grundtvig i Vartov

En vigtig epoke i Vartovs historie er tiden, hvor Danmarks helt store kending N.F.S Grundtvig var ansat som præst i Vartov kirke (1839-72). Siden 1920 har kirken tilhørt Vartov Valgmenighed, som i dag regelmæssigt afholder gudstjenester i den smukke historiske bygning, hvis fundamentet hviler på resterne af Absalons bymur.

I dag sætter Grundtvig stadig sit præg på Vartov, da Grundtvigsk Forum i 1947 købte bygningerne, som nu blandt andet huser både Grundtvigsk Forum, Grundtvig-Akademiet, Grundtvig-Biblioteket, Grundtvig Centeret samt en gruppe af meningsdannende og kulturelle foreninger og virksomheder. Her lægges der lokaler og talerstol til et væld af aktiviteter og arrangementer.

Maratonsang i Grønnegården

Grundtvigsk Forum arrangerer hvert år spændende og samfundsrelevante arrangementer, og i år afholder Vartov maratonsang udenfor i sin dejlige “Grønnegård”. Det sker i juni måned på årets lyseste dag. Her vil der blive sunget højt fra højskolesangbogen fra ende til anden – startende fra kl. 7.00 om morgenen til solen går ned.

Arrangørerne bag er Vartovkollegiet, der i samarbejde med Grundtvigsk Forum, Vartov og Højskolerne har taget initiativ til begivenheden.

Se program for arrangementer i Vartov her.

Maratonsang-eventen og resten af den enestående bygning kan opleves på Vartov, Farvergade 27, 1463 København K, Danmark.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!