Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Byvandring: Københavns Brand i 1728

23. oktober 2016 kl. 14:00 - 16:00

Kr.85 – Kr.120

En banal brand på loftet hos marketender Peder Rasmussen og hans hustru Anne Iversdatter, onsdag den 20. oktober 1728, udviklede sig til en af de mest omfattende katastrofer i byens historie

Rædslen stod malet i øjnene på borgerne, da spiret på Vor Frue Kirke kollapsede og styrtede i flammehavet. Ilden havde hærget i København i 12 timer, hvor brandmænd og borgere kæmpede heroisk mod ilden. 

Sammen med historikeren, Jens-Ulrich Nielsen, er der arrangeret byvandring, hvor vi følger i brandens ’fodspor’. Vi starter hos Peder Rasmussen og Anne Iversdatter i Lille Sankt Clemens Stræde (Hjørnet af Strøget og Rådhuspladsen). 

Branden i 1728 er en af de største og mest omfattende katastrofer i byens historie. En vind fra sydvest gav ilden næring, så ilden sprang fra hus til hus. Efter 12 timer brændte hele kvarteret omkring Vestergade, Nørre Vold og Nørregade – branden var ude af kontrol.

Brandfolk assisteret af soldater forsøgte desperat at holde flammerne fra at sprede sig, ved at skyde på de brændende huse med kanoner, men virkningen var ikke efter hensigten.

Efter mere end 60 timer var en tredjedel af den centrale middelalderby nedbrændt og 15.000 mennesker var blevet hjemløse. Branden var et lammene anslag mod byen og dens borgere, som ikke bare havde mistet deres bolig og alle deres ejendele. Familiernes økonomiske fundament var også forsvundet i flammerne sammen med forretningen, værkstedet, og boden.

Hertil kom tabet af kræmmerens varelager, håndværkerens råmaterialer, lysestøberens tælle, sæbesyderens fedt, bryggerens byg og humle samt bødkerens og hjulmagerens bøge-og egekævler. Oven i brændens ødelæggelser stod familierne tilbage med gælden, for det ubetalte varelager og den pantsatte ejendom.

Københavns Brand i 1728 er en historie om brandofre og borgere med stor social ansvarlighed samt myndigheder, der var helt uforberedt på katastrofen og dens omfang.

Men Københavns Brand, er også en byvandring, hvor vi fortæller historien om genopbygningen af både København og et samfund, efter en katastrofe med helt uoverskuelige konsekvenser.

Tidspunkt: Søndag den 23. oktober kl. 14.00-16.00
Mødested: Rådhudspladsen 47, København (På hjørnet af Rådhuspladsen og Strøget)
Normal pris: kr. 120,-
XTRA Medlemspris: kr. 85,-
Billetkode: (Synlig for medlemmer af OplevByenXTRA) 

Hvis du ikke allerede er medlem af OplevByenXTRA, så klik her for at melde dig ind og få adgang til alle fordelene.

Læs mere og køb billet til byvandringen “Københavns Brand 1728” her

Detaljer

Dato:
23. oktober 2016
Tidspunkt:
14:00 - 16:00
Pris:
Kr.85 – Kr.120
Begivenhed Kategorier:
, ,
Begivenhed Tags:
, , , , , , ,
Hjemmeside:
https://billetto.dk/da/events/koebenhavns-brand-i-1728-byvandring

Arrangør

KulturenNU
Hjemmeside:
www.kulturennu.dk

Sted

Rådhuspladsen
Rådhuspladsen 47
København, Danmark

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!