Vær velkommen herrens år

Vi er snart på vej mod et nyt år, hvorfor du i denne artikel kan finde lidt generel information om nytåret. Desuden er nytåret som bekendt en begivenhed præget af traditioner, og du kan læse om to vigtige nytårsbegivenheder, der traditionen tro finder sted i København hvert år.

Nytår

Farverige fjollede hatte, servering af fedtfattig fisk og raketter så imponerende som muligt, har man kendt til i mange år. Selv da vi boede i gamle landhytter med bindingsværk, var disse begreber kendte. Siden midten af 1700 tallet har den 1. januar været datoen, hvor Vesteuropa fejrede nytår.
Nytår markerer helt grundlæggende en overgangssituation. I folkelig tro er en overgang altid forbundet med ritualer og traditioner, idet en overgang er noget helt særligt.

Nytårstalen

Nytårstalen holdes hvert år den 31. december kl. 18.00, hvor talen transmitteres direkte på tv og i radioen. Nytårstalen holdes traditionelt fra Dronningens modtagelsesværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.
I år holder Dronningen nytårstalen fra Fredensborg Slot, hvor Regentparret har residens som følge af renoveringen af taget på Christian IX’s Palæ, Amalienborg.

Når man taler om den traditionsbundne nytårstale, taler man unægtelig om Livgarden i sammen vending. Livgarden har nemlig en traditionel rolle i forbindelse med Hendes Majestæt Dronningens nytårstale. Livgardens æresbevisning påbegyndes umiddelbart inden nytårstalen, hvor vagten træder til gevær og står trådt an med fane og to tambourer, mens talen afholdes. Efter Hendes Majestæt Dronningens nytårstale afspilles ”Kong Christian stod ved højen mast”. Livgarden præsenterer gevær, der saluteres og fanen fældes.

Rådhusklokkerne i København

Både DR og TV2 markerer årsskiftet ved at transmittere direkte fra Københavns Rådhus, og kl. 24 høres klokkespillets 12 slag. Det er en årlig tradition for mange mennesker, at mødes på Rådhuspladsen for med andægtighed at lytte til klokkespillets toner, og derefter skyde nytåret ind.
Traditionen byder som regel også på en diskussion om, hvorvidt det er det første, det midterste eller det sidste slag af de 12, der hilser det nye år velkommen; det er på rådhusklokkernes første slag, at det gamle år rinder ud, og det nye begynder.
.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!