- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Golden Days på Nationalmuseet: Krigen og kunsten
11. september 2014
GratisMan siger at kunstnerne er samfundets seismografer, der opfanger og omsætter vibrationer og rystelser til værker, der giver os forståelse og indsigt. Kunstnere har altid været tiltrukket af krig – sandsynligvis fordi krig er så frastødende og har så stor indflydelse på os.
I anledning af 100-året for første verdenskrig ser vi nærmere på, hvordan krigen har inspireret og påvirket kunstnere – både i tiden efter 1914 og i dag.
Ekstern lektor ved Institut for Kultur og Samfund Bjarne Bendtsen trækker de lange linier i kunsten om krigen op inden vi møder et panel af danske kunstnere, der bruger de seneste års krig i Afghanistan, samt andre steder som stof og scene. Hvad betyder den danske krigsdeltagelse for kunstnerne? Hvordan kan den bruges – eller ikke bruges – som motiv? Hvad vil det sige at male et bataljebillede? Hvordan taler fortidens og nutidens krige sammen i kunsten? Og hvordan kan kunstnerne og soldaterne møde hinanden?
Det diskuterer kunstnere, der på hver deres måde har arbejdet med emnerne; Christian Lollike som dramatikeren bag en ballet, hvor benamputerede soldaterveteraner optræder sammen med balletdansere og de to malere John Kørner og Mathilde Fenger, der på hver deres måde har brugt Afghanistan som motiv.
Kritiker og radiovært Klaus Rothstein interviewer og leder diskussionen.