Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Foredrag: Slaget ved Somme

17. november 2016 kl. 19:00 - 21:00

Kr.88 – Kr.125

I 100 året for de allieredes offensiv 1.7.1916 ved Somme, inviteres du med på en tur til Frankrig. Nærmere bestemt området mellem de to floder Somme og Ancre. Det flade terræn mellem de to floder, var kulissen til et af de største slag i 1. verdenskrig

Slaget ved Somme markerer begyndelsen på en forandring af militærstrategi og teknologi, idet de vigtigste våben indtil midten af 1916 var artilleri, soldater, bajonetter, skyttegrave, pigtråd og maskingeværer.

Offensiven ved Somme, blev igangsat som en desperat aflastning af frontafsnittet ved Verdun. Udgangspunktet for offensiven var den gamle taktik, ”blød dem til overgivelse”, hvor tusindvis af soldater blev ofret, for at opnå avancement på slagmarken.

Efter 3-4 måneders forgæves forsøg på, at slide fjenden op med artilleriild, og infanteri udfald, for at gennembryde fjendens linjer, var tabstallene så betydelige, at de allierede trak den berømte ’streg i sandet’, og var åbne over for nye våbentyper.

Med tiden medvirkede de nye våben, til en successiv militærstrategisk forandring, bl.a. med små tanks og beskedne bombefly. Det er værd at bemærke, at generalstaben var noget ’fodslæbende’ med at implementere ny teknologi.

Det var næppe militærstrategi der lå til grund for valg af ’slagmarken’, men nok nærmere, at det var dér, den engelske og franske front mødtes. Med dette kompromis, var englænderne og franskmændene ikke afhængige af forsyninger fra ’den anden’.

Hertil kom, at den tyske hær havde opholdt sig i området siden krigens første uger, og tiden var brugt til at udbygge frontlinjen, så denne del, var den bedst forsvarede del af Vestfronten, med kilometervis af skytte og løbegrave, artillerisikre bunkers i 25m dybde. Ud fra en militærstrategisk betragtning, kunne generalstaben næsten ikke vælge et værre sted.

Vi samler trådene med historiker Jens-Ulrich Nielsen, og ser nærmere på baggrund og strategi for offensiven ved Somme. Vi ser også på hvordan ændringer i våbenteknologi forandrede de militærstrategiske muligheder, og hvilken indflydelse, de ændrede strategier havde på tabstallene. Vi kan ikke sige 1. verdenskrig uden at tale om soldaternes liv i skyttegravene, og de helt ufattelige menneskelige rædsler de oplevede.

Tidspunkt: Torsdag den 17. november kl. 19.00-21.00
Mødested: Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 5, 1711 København V.
Normal pris: kr. 125,-
XTRA Medlemspris: kr. 88,-
Billetkode: (Synlig for medlemmer af OplevByenXTRA) 

Hvis du ikke allerede er medlem af OplevByenXTRA, så klik her for at melde dig ind og få adgang til alle fordelene.

Læs mere og køb billet til foredraget “Slaget ved Somme” her

 

Detaljer

Dato:
17. november 2016
Tidspunkt:
19:00 - 21:00
Pris:
Kr.88 – Kr.125
Begivenhed Kategorier:
,
Begivenhed Tags:
, , , , , , ,
Hjemmeside:
https://billetto.dk/da/events/slaget-ved-somme-insisterende-trods-omkostningen

Sted

Forsamlingshuset
Onkel Dannys Plads 5
København V, 1711 Danmark

Arrangør

KulturenNU
Hjemmeside:
www.kulturennu.dk

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!