Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Beethoven – Ode til friheden

17. april 2014

DKK110 – DKK400

En symfoni med et direkte budskab der ikke bare bliver sunget lige i hovedet på en.

Beethovens 9de et hit uden lige. Da den blev skrevet var den mere moderne end de fleste kunne tage. I 1825 skriver en engelsk anmelder: "Vi observerede, at Beethovens nye symfoni varer præcis en time og 5 minutter. En i sandhed rædselsfuld periode, der sætter de medvirkendes muskler og lunger samt publikums tålmodighed på alvorlige prøvelser. Det lykkedes os ikke at finde hoved eller hale på musikken. På dette såvel som på andre områder er manglen på intelligent opbygning fremtrædende."

Den er en milepæl af flere grunde. Den er den sidste klassiske symfoni og den første romantiske. Det klassiske vil sige, at den stadig bygger på de gamle former og regler: 4 satser med faste styresystemer som f.eks. det, man kalder sonateform, hvor flere melodier og motiver stilles op overfor hinanden og går i dialog med hinanden. Det er klassisk. Det romantiske ligger i, at fantasien er stærkere end alt andet. Regler bliver brudt, satser svulmer op, og til slut bliver den udvidet med både kor og 4 solister. Komponistens personlige følelser overskygger alt andet. Det er det store geni, som taler, og han taler med rigtigt store bogstaver.

I varighed, omfang og antal af medvirkende var den større end nogen symfoni, man endnu havde hørt. Og den er proppet med nytænkning. Alene det at bruge sang i en symfoni var noget nyt i 1824. Det er mennesket som bryder ind i musikkens mest ophøjede reservat. Det er både de enkelte solister og de forenede masser, som afbryder orkestret, for når vi indgår i fællesskabet, er ingen udenfor. Den sidste sats kan da også bruges til næsten alt. Den blev opført, da de byggede muren, og den blev brugt, da de rev den ned.

Den 9. symfoni er en fremtidsvision, et etisk og kunstnerisk testamente fra en gammel, syg og stokdøv komponist. Hans ode til Glæden er kendt af musikinteresserede mennesker i hele verden. Melodien bliver stadig spillet af skolebørn på blokfløjter, den bliver fremført ved sportskonkurrencer og blev annekteret af EU som officiel Europa-hymne. Men det er ikke en popmelodi. I den rigtige sammenhæng er den en logisk afslutning på en lang vandring.

Program og musikere

Dirigent: Adam Fischer

Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9 d-mol op 125

DR UnderholdningsOrkestret, DR KoncertKoret, DR PigeKoret

Medvirkende: Claus Johansen (Præsentator)

Praktisk information

Løssalget starter fredag 1. marts kl. 10.00

Detaljer

Dato:
17. april 2014
Pris:
DKK110 – DKK400
Begivenhed Kategorier:
,
Hjemmeside:
www.dr.dk/koncerthuset

Sted

Koncerthuset (DR Byen)
Emil Holms Kanal 20
København , 2300 Danmark
Telefon:
35 20 62 62
Hjemmeside:
http://www.oplevbyen.dk/musik/koncerthuset-dr-byen/

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!