Lær de forskellige typer af portvin at kende

Andresen portvin

Hvad er forskellen på Ruby og Tawny? Og hvad er Colheita, Vintage og Late Bottled Vintage?

Denne gang kigger vi nærmere på de forskellige typer portvin. For mange mennesker er portvin ”bare” portvin og primært noget man drikker til risalamanden juleaften!  Men portvin er i virkeligheden en langt mere nuanceret vin og med meget forskellig karakter og smag.

Overordnet og forenklet kan man opdele portvin i to hovedtyper: De røde flaskelagrede og de brune fadlagrede. Dertil kommer hvid og rosé. I hver hovedkategori findes forskellige varianter og kvalitetsniveauer – fra de mere industrifremstillede til de udsøgte vine baseret på udvalgte druer fra de bedste år.

White

White Port er udelukkende fremstillet på grønne druer og lagret i 2-3 år på store fade. Portvinen aftappes drikkeklar og fås i såvel tørre som søde udgaver. Førstnævnte kan benyttes afkølet som aperitif, mens sidstnævnte – ofte kaldet Lágrima – er gode til søde desserter.

White med alder

White Port med alder er et forholdsvis nyt fænomen indenfor portvin. Enkelte portvinshuse har dog specialiseret sig i at gemme hvid portvin som de røde Colheitas. Fås som 10 års, 20 års, 30 års og 40 års, hvilket dog ikke angiver den præcise alder på vinen. Der er tale om en blanding af vine, der har lagret i et forskelligt antal år, så sammensætningen får den karakter, som portvinshuset gerne vil have.

Rosé

Rosé Port eller ”Pink Port” er nyeste produkt i portvinens verden. En stadig ikke særlig udbredt portvinstype – lanceret med intentionen om at vinde nye forbrugere blandt kvinder og unge.

Ruby

Ruby Port er en ung portvin med kort fadlagring – ca. 2-3 år. Ruby udvikler sig ikke videre på flasken og kan stå åben i en god måned uden at tabe pusten. Ruby er rubinrød i farven – deraf navnet.

LBV – Late Bottled Vintage

Late Bottled Vintage er, som navnet siger, lagret længere tid (4-6 år) på store fade end Vintage, hvilket modner vinen og gør den drikkeklar. LBV er årgangsbestemt, så der kun benyttes druer fra samme år og fremstilles almindeligvis i de år, hvor der ikke deklareres Vintage. LBV fås både som filtreret og ufiltreret, hvor sidstnævnte vil udvikle sig yderligere ved flaskelagring og samtidig bør dekanteres.

Vintage

Vintage Port er flagskibet indenfor portvin og laves kun i exceptionelle år.  Vintage fremstilles af en blanding af druer fra forskellige marker og quintaer (vingårde), men fra ét og samme år. Deklareres kun i de bedste år, hvor vejr og høst har været optimal, hvilket gerne sker 3-4 gange på et årti. Fadlagres kun 2 år, hvorefter den – i modsætning til øvrige typer – kan lagre på flaske i mange år.

Tawny

Tawny Port fadlagres i 2-5 år og derefter drikkeklar. Brunlig i farven fra træfadet – deraf navnet. Gode til desserter eller afkølet som aperitif. Billig, almindelig tawny kan være en blanding af hvid og ruby.

Tawny med alder

Tawny Port med alder fås som 10 års, 20 års, 30 års og 40 års, hvilket dog ikke angiver den præcise alder på vinen. Der er tale om en blanding af vine, der har lagret i et forskelligt antal år, så sammensætningen får den karakter, som portvinshuset gerne vil have. En Tawny med alder smager altid ens og er drikkeklar, når den er aftappet.

Colheita

Colheita betyder ’høstår’. Som flaskelagret vintage er der tale om vin fra ét og samme år. Men en Colheita skal lagre mindst 7 år på små fade og gerne mere. Jo flere år, desto mere udviklet er den. Derfor er den angivne tappedato vigtig. Colheita er drikkeklar, når den er aftappet, men flere mener, at de vinder yderligere ved flaskelagring.

Kilder: portvin.nu, hvc.dk, vinkreutzer.dk, vintageport.dk

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page

Bruger du byen nok?

Modtag gratis nyheder, tips og info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København ... nøje udvalgt til det voksne publikum.

Tak for din tilmelding!