Nytåret – boblernes aften

Champagne

Nytåret; boblernes aften står for døren. Og hvad skal vi så have i glasset når vi, opløftede og smilende, skåler med vore nærmeste mens rådhusklokkerne ringer?

I denne artikel er vores ønske, at forklare lidt om de forskellige typer af mousserende vine. Vi giver altså ikke konkrete anbefalinger, men inspiration og fakta.

Vi vil omtale Frankrigs, Spaniens og Italiens bud på mousserende vine; Champagne, Cremant, Cava og Spumante.

Champagne

Champagne anses som den mest fornemme type af mousserende vin, og det høres ofte, at champagne omtales som fællesnævner for mousserende vine. Dette er dog ikke korrekt, for en mousserende vin må kun kaldes champagne, hvis den er fremstillet efter metoden ’Méthode traditionelle’ og i distriktet Champagne.

Champagne distriktet er Frankrigs nordligste appellation og ligger 150 km nordøst for Paris. Her er de mest anvendte druesorter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Cremant

Crémant fremstilles på samme måde som champagne, da produktionsmetoden gerne må benyttes uden for champagneområdet. Crémant er således også fransk men fra andre dele af Frankrig end champagnen. Nogle af de mest kendte er ’Crémant de Bourgogne og Crémant d’Alsace’.

En flaske crémant vil ofte være et godt alternativ til champagne, som en mere budgetvenlig version at skåle nytåret ind med.

Cava

Mousserende vin fra Spanien kaldes cava. Cava fremstilles også på samme måde som champagne, men med lokale spanske druer.

Du vil ofte kunne finde en udmærket cava til en pris, der er billigere end crémant.

Spumante

Spumante er Italiens bud på mousserende vin, og spumante betyder ”skummende” på italiensk.

Det kan være en udfordring og også overvældende at finde rundt i variationerne af spumante, idet Italien betragtes som verdens største producent af mousserende vine. Således er sortimentet af typer mangfoldigt. Dyrere og mere prestigefulde spumanter fremstilles i den norditalienske DOCG

Forskellige tørhedsgrader

Mousserende vine fremstilles i forskellige tørhedsgrader, og ofte kan dette aflæses på etiketten. ”Brut” betyder tør, ”Sec” (spansk: Seco) er mindre tør end Brut, og ”Demi Sec” (spansk: Semi Seco) er endnu mindre tør og dermed også sødere.

En tør spumante vil være mærket ”Secco”, en mindre tør ”Semi-secco” og den mindst tørre og således sødere vil blive kaldt ”Dolce”.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page

Bruger du byen nok?

Modtag gratis nyheder, tips og info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København ... nøje udvalgt til det voksne publikum.

Tak for din tilmelding!