Kom tættere på Vandkulturhuset på Papirøen

Vandkulturhuset på Papirøen Visualisering af Papirøens fremtidige vandkulturhus. Illustration: Kengu Kuma og Cornelius Vöge.

Læs om det kommende Vandkulturhus på Papirøen og se hvad nogle af byens borgere mener om det nye initiativ, som Copenhagen Street Food måtte vige for. Noget tyder på, at man hellere vil pjaske end smaske.

I 2021 åbner dørene til et nyt og ambitiøst bygningsværk på en af Københavns meget besøgte lokationer. Papirøen skal nemlig danne ramme om det vandkulturhus, der blev offentliggjort af Københavns Kommune i december 2017. For at gøre plads til de nye inden- og udendørs bassiner er Copenhagen Street Food lukket. De farvestrålende madboder har ellers været velbesøgte, så nu, hvor de kulørte lamper er slukket, gik OplevByen.dk på gaden for at høre hvad københavnerne synes om fremtidens afløser.

Alba Gonzalez, bor på Amager:

Foto: Josefine Fjestervang.

Alba Gonzales. Foto: Josefine Fjelstervang.

Hvad synes du om, at der åbner et nyt Vandkulturhus på papirøen?

Jeg synes det lyder spændende. Før var det ret industrielt og lidt hipster-agtigt, hvilket også var meget fedt. Men det nye ser rigtig sjovt ud. Jeg synes, det er vigtigt, at vi får flere steder, hvor man kan svømme. Man kan ikke bade udendørs så meget af året, så det er dejligt, at der kommer noget, der er centralt – for det mangler der nærheden af indre by. Jeg kan også godt lide den japanske stil, det ser fancy ud.

Hvis du skulle vælge mellem madboder eller vankulturhus, hvad ville du så vælge?

Jeg ville vælge det nye. Jeg synes, det er fedt, at der bliver bygget noget nyt. For eksempel var toiletterne ret gamle, så når madboderne nu er tvunget til at flytte fra Papirøen, kan der også komme en ny og bedre infrastruktur derude. Jeg kunne godt lide Papirøen, som den var, men jeg synes, det her er mere brugbart for samfundet.

Anne Mette Frøkjær, bor i Husum:

Anne-Mette Husum

Anne Mette Frøkjær. Foto: Josefine Fjelstervang.

Hvad er din holdning til det fremtidige Vandkulturhus på Papirøen?

Det lyder sådan set udmærket, men hvis jeg havde haft nogle andre ting at vælge imellem, havde jeg nok valgt noget andet. Jeg ved ikke lige, om det er et vandkulturhus, København har brug for. Men altså, når jeg ser billederne, ser det da spændende ud. Det er bare et lidt voldsomt og stort byggeri, synes jeg.

Hvis du skulle vælge mellem madboderne eller vandkulturhuset, hvad ville du så vælge?

Så ville jeg nok vælge vandkulturhuset, for jeg tænker, at der nok alligevel er flere, der kan have glæde af dét. Madboderne var meget rettet mod unge mennesker i byen, og nu er der nok langt flere, der vil få glæde af området.

Marie Thun, bor på Amager:

Hvad synes du om, at der i 2021 bliver åbnet et nyt vandkulturhus på Papirøen i stedet for Copenhagen Street Food?

Jeg synes, det er rigtig fint, at der bliver lavet sådan et vandkulturhus. Især, hvis de boder, der lå der før, og som var vældig hyggelige at besøge, bare rykker lidt længere ud, som jeg har forstået. Så kan der stadig være plads til den umiddelbare madkultur og gadekultur.
Jeg synes også, det er et fint initiativ at lægge kulturhuset ved havnen – det er der behov for. Det er godt, at vi får noget spændende arkitektur ind som en modsætning til det, der ligger på Kalvebod ovre på den anden side, som er dødhamrende kedeligt. Hvis der kan komme mere liv til vandet og byen, så er det glædeligt!

Hvis du skulle vælge mellem madboder eller vandkulturhus, hvad ville du så vælge?

Jeg vil støtte det her initiativ, for det med madboderne er der plads til mange forskellige steder, og det er der ikke med det her.

Københavnerne har været med hele vejen

Vandkulturhuset på Papirøen

Illustration: Kengo Kuma og Cornelius Vöge.

Meget tyder på, at københavnerne hellere vil pjaske end smaske, når de selv får lov at vælge – både når vi stopper folk på gaden, og når man spoler tiden tilbage til 2015. Der fik Københavns borgere nemlig lov til at påvirke Papirøens fremtid. Københavns Kommune modtog hele 160 borgerforslag, der har ført til, at vi kan se frem imod de nye og moderne svømmefaciliteter.

5000 m2 svømme- og foreningsfaciliteter

Vandkulturhuset på Papriøen

Illustration: Kengo Kuma og Cornelius Vöge.

Det blev efterfølgende en international arkitektkonkurrence, der skulle til, for at sikre det helt rigtige vandkulturhus til adressen på Papirøen. Et enigt dommerpanel i Københavns Kommune bestående af blandt andre overborgmester, Frank Jensen, og bestyrelsesformand i Nordea-fonden, Mogens Hugo, udpegede i december 2017 det japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates til at opføre Papirøens nye store fremtidssatsning. Det populære område vil komme til at se noget anderledes ud, end vi kender det. Det enorme vandkulturhus kommer nemlig til at bestå af op til 5000 m2 svømme- og foreningsfaciliteter, samt en promenade og et havnebad. Ændringerne sker i forbindelse med en større omlægning af Papirøen. Sidste år lavede tegnestuen COBE en masterplan for området, der ikke blot skal udvides med det prominente vandkulturhus, men som også vil komme til at bestå af havnepladser til husbåde, badebroer og grønne åndehuller.

Nyt madkoncept på vej

Selvom det populære Copenhagen Street Food er lukket ned, kan Københavnerne glæde sig til nye madeventyr i 2018. Folkene bag madmarkedet åbner nemlig op for et nyt og dugfriskt koncept på Refshaleøen, der både vil kredse om madkultur og kreativt iværksætteri.

 

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!