Golden Days og 30-året for jerntæppets fald

Berlinmuren - Golden DaysJonglør på Berlinmuren. Foto: Yann Forget, Wikimedia Commons.

I november er det tre årtier siden, Berlinmuren faldt. Det sætter kultur- og historiefestivalen Golden Days fokus på fra den 6. til den 22. september, hvor byen vil summe af europæisk politik og historie, Berliner-vibes og firserstemning.

I 1989 brød jerntæppet sammen, Tyskland blev forenet på ny, og bølger af optimisme strømmede gennem Europa. Året var på mange måder et vendepunkt i historien, men hvad skete der op til, under og efter murens fald? Og hvordan står det til med den europæiske optimisme i dag? Det sætter kultur- og historiefestivalen Golden Days fokus på, og i den anledning vil blandt andet de københavnske biblioteker, biografer og museer bugne af kulturelle tilbud fra den 6. til den 22. september.

Murens fald – murens kald

Årets udgave af Golden Days er inddelt i fem temaer, der hver især giver en vinkel på året 1989. Et af dem handler indlysende nok om mure. Temaet ”Murens fald – murens kald” kredser om den historiske Berlinmur og ser samtidig nærmere på de digitale, demografiske og kulturelle mure, vi lever med i dag. Og selvom vi ikke har nogen Berlinmur herhjemme, er der stadigvæk masser af mure at blive klogere på. For eksempel kan du den 15. september kl. 11 tage med på en murvandring, der begynder ved Skydebanemuren på Istedgade, kommer forbi Politigårdens tilknappede mure og det gamle Overformynderi i Stormgade og ender ved det middelalderlige tårn på Jarmers Plads. Eller tag med forfatter Torben Munksgaard, der har skrevet romanen ”Muren”, til Charlottenlund, hvor han den 18. september sammen med litteraturformidler Christine Fur Fischer undersøger, hvad der sker, når mennesker bogstaveligt talt lukker sig inde bag en mur.

Det europæiske forår og efterår

Berlinmuren, Golden Days

Berlinmuren ved Brandenburger Tor. Foto: Yann Forget, Wikimedia Commons.

Et andet tema, nemlig ”Det europæiske forår og efterår”, sætter fokus på de seneste 30 års historiske, politiske og kulturelle udvikling i Europa. Temaet kredser om spørgsmål som: Hvad er der sket med den europæiske selvforståelse og det europæiske projekt? Hvor befinder vi os nu? Er vi på vej mod en isnende vinter? I samme stil kommer en række kunstnere og musikere med deres fortolkninger af europæisk bevidsthed i dag. VEGA|ARTS zoomer ind på de nye, kritiske og engagerende udtryk og undersøger europæiske bevægelser før og nu. Udover et passende miks af optimisme og undergang, er der lovet fredagsstemning med livemusik, dans og drinks. Arrangementet foregår på VEGA den 20. september fra kl. 20. Der vil være kunst af Kosmologym, Kristoffer Akselbo og Søren Thilo Funder, mens INTET ALTID & Ellis May står for musikken.

Traum und Trauma

Hvad skete der med kunsten og idéerne i den periode, hvor det tykke jerntæppe tyngede Europa? Temaet ”Traum und Trauma” sætter fokus på den splittelse og tab af mening, der på den ene side kom til udtryk i kunsten, og som på den anden side nærede drømmene og håbet. Lyder det som noget for dig, er du måske også interesseret i, hvordan Berlin smager, dufter og lyder? Det sidste kan du i hvert fald blive klogere på den 18. september, når musikjournalist Niels Fez Pedersen inviterer på en musikalsk rejse til Berlin – med alt hvad det indebærer af tyske punkmusikere, vilde technoklubber og besøg fra internationale superstjerner. Arrangementet foregår på Riesen Bar på Vesterbro fra kl. 21-23.

Berlin tur-retur

I temaet ”Berlin tur-retur” zoomes der for alvor ind på den tyske hovedstad – nærmere bestemt på årene 1983, 1995 og 2009. Til de forskellige år hører desuden essays af skribenter, der hver især har en særlig tilknytning til Berlin. Det kan du også møde nogle, der har, til arrangementet ”Next stop arbejdermuseet” den 21. september kl. 18-22. På arbejdermuseet vil centrale aktører fra den politiske ungdomsbevægelse ”Next Stop Sovjet” nemlig være til stede, og der er lagt op til en aften med både historier, film, musik og mad fra 1989.

Made in 1989

De fleste er nok klar over, at muren faldt i 1989. Men hvad skete der ellers det sidste år af firserne? Få svaret med temaet ”Made in 1989”, der hylder de personer, værker, ideer og genstande, der så dagens lys for første gang i 1989. Fra Charlotte Bircows ”Baller af stål” til den første mobiltelefon på markedet –der er dømt firser-populærkultur, og her kommer vi heller ikke udenom militærstøvler og det karakteristiske farverige tøj. Minderne om den gode gamle firserstil kan du i øvrigt få genopfrisket i en miniudstilling om Magasin du Nord i 1989, der på mange måder var et betydningsfuldt år for stormagasinet – for eksempel fordi lukkeloven blev ændret, så københavnerne også efter arbejdstid kunne shoppe skulderpuder og neonfarver. Og tilbage til Charlotte Bircow. Drømmer du stadig om baller af stål, så find svedbåndet og det pangfarvede træningstøj frem, og smut forbi Folkehuset Absalon til en times ”Baller, benløft og bodystocking” den 7. september kl. 10.

Golden Days 2019 er fra den 6. til den 22. september 2019.

Læs mere om programmet og gå på opdagelse i de fem temaer med essays af blandt andre Uffe-Ellemann Jensen, Eini Carina og Henriette Bretton-Meyer her.

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!