En underjordisk kunstoplevelse

De fleste kunstmuseer befinder sig i gadeplan, har hvide vægge og masser af dagslys. Men dybt under græsset i Søndermarken, nede i mørket, findes kunsten også.

Måske går du tit forbi uden at være klar over, at Danmarks eneste drypstenshule – Cisternerne – befinder sig midt på Frederiksberg under parkens motionsløbere og den livlige trafik på Valby Bakke. De enorme, underjordiske rum er et besøg værd, hvis du leder efter en utraditionel kunstoplevelse, der taler til sanserne og fantasien.

Fra vandreservoir til udstillingssted

Cisternerne er et gammelt højdereservoir anlagt af Københavns Vandforsyning i 1859. København var i hastig udvikling, og der var derfor brug for store mængder drikkevand. Efter koleraepidemien i 1853, hvor 4.700 københavnere døde, ville man gerne holde drikkevandet fri for smittefare. Af samme årsag valgte man i 1891 at lukke reservoiret, der ellers stod som et flot vandspejl overfor Frederiksberg Slot og anlægge en græsplæne med et springvand i midten.
Cisternerne ophørte med at fungere som drikkevandsreservoir i 1933, men blev først tømt 1981. I 1996 blev de taget i brug som udstillingsrum, og galleriejer Max Seidenfaden, drev fra 2001 til 2013 stedet som Museum for Moderne Glaskunst.

Andante – en levende skulptur

I dag er Cisternerne en del af Frederiksbergmuseerne. De danner ramme om både kunstudstillinger og forskellige arrangementer og events, der alle tager udgangspunkt i stedets arkitektur og helt særlige klima.
Hele året kan du se drypstenene og de store, rum, hvor luftfugtigheden næsten konstant er på 100%. Indtil den 30. november kan du desuden opleve Cisternernes specielle atmosfære, sat i dramatisk scene af billedkunstneren Christian Lemmerz i udstillingen Andante.
Kunstværket fremstår som en stor levende skulptur – et hav af stearinlys, hvor den enkelte opfordres til at tænde sit eget lys. I forbindelse med udstillingen har Christian Lemmerz, i samarbejde med kobbertrykværkstedet Niels Borch Jensen, desuden skabt en række grafiske værker.

Du kan læse mere om cisternernes historie og de aktuelle aktiviteter her

Bruger du byen nok?

Modtag gratis info omkring aktuelle og kommende aktiviteter i København.

Tak for din tilmelding!